Számtalan ételhez van szükségünk zsemlemorzsára, amit napjainkban – kézenfekvően- az üzletek polcairól szerzünk be. Pedig ez régen nem így volt. Szüleink, nagyszüleink még gyakran készítették maguk a zsemlemorzsát szárított zsemléből, kifliből, kenyérből.
A napokban az egyik facebook csoportban találtam meg Kocsis Lili posztját, aki a régi szokásoknak megfelelően maga darálja a zsemlemorzsát.
Igyekszem a régi idők emlékeit, fortélyait és nem utolsó sorban ízeit belecsempészni a hétköznapjaimba és minden szeretetemmel próbálom átadni a nagyszüleimtől hozott tudást a gyermekemnek, unokámnak is. Nálunk annak idején nem volt pazarlás. Nem hagytuk a kiflit vagy a kenyeret megpenészedni. Az ételt jobban megbecsültük. Ez pedig részemről a mai napig sem változott. Ha itthon megmarad egy kis kenyér, zsemle vagy kifli mindig gondoskodom arról, hogy száraz helyre téve kiszárítsam őket. Mikor már egész sokan összegyűltek, hát jöhet a darálás
– mondta el kérésemre Lili.
![Bolti helyett használj házi készítésű zsemlemorzsát 1](https://s.24.hu/app/uploads/sites/11/2021/12/269273358_387863513127654_1259745351260367635_n.jpg)
Drága megboldogult nagymamája diódarálóját veszi elő és gondosan felszereli az asztalra, ahogy azt régen is tették.
Az illata azokat az időket hozza el számomra, mikor még én is gyermekként álltam a mama mellett. Miután ledaráltam az összes száraz alapanyagot, gondosan zacskóba, vagy jól zárható műanyag dobozban helyezem. Én azt is rá szoktam írni, hogy mikor tettem el
– árulta el Lili.
A bejegyzés alatti tanácsokból kiderült, hogy sokan tesznek hasonlóan, mint a poszt írója. Van, aki meg is pirítja darálás előtt a kiszáradt zsemlét, kenyeret, mert úgy finomabb ízű a végeredmény. Akad, aki reszelőt használ inkább, más a mozsárban törésre esküszik. Sokan át is szitálják a ledarált, lereszelt morzsát.
Van, aki szerint érdemes lehet a kiflit a többi pékárútól külön reszelni és tárolni, mert a kifli vaj vagy margarin tartalma miatt könnyebben avasodik.
Ki így, ki úgy csinálja, egyben azonban mindenki egyetértett: a házi készítésű morzsa íze sokkal finomabb a vásárolténál. Érdemes kipróbálni!