Ilyen egy ízig-vérig hagyományos falusi disznóvágás Pándon

Megelevenednek a hagyományok, a régi idők egyik legfontosabb családi programja, ahonnan a cigányprímás sem hiányzik.
Kapcsolódó cikkek

A disznóvágás, mai divatos nevén a disznótor mindig szerves része volt a magyar vidék kultúrájának, a családokat összekovácsoló és megmozgató programoknak. Nagyszüleink korában a disznóvágással biztosította a család az egész éves hús- és zsiradékkészletét, így a füstölt és nyers húsokat, a szalonnát, kolbászt és a zsírt.

Kapcsolódó
Disznótoros babonák és hiedelmek - Hogy a disznóból csak jó süljön ki
Hosszú évszázadokra visszanyúló hagyomány, hogy a magyar falusi családok az év folyamán felhizlalt disznójukat az őszi-téli időszakban levágják.

Ma egyre kevesebb helyen része a téli mindennapoknak, leginkább a városi emberek számára nyújt élményt a falusi szálláshelyeken szervezett disznóvágás.

Kivételek természetesen akadnak. Közéjük tartozik a Pándon élő Gáspár János vályogfal-építő mester, akinél hosszú évek óta a tél egyik kihagyhatatlan és elodázhatatlan családi-baráti programja az ízig-vérig hagyományos, a régi falusi szokásokat felidéző disznóvágás.

sokszínű vidék

Meghívásának eleget téve a Sokszínű vidék szerkesztősége is részese lehetett január 22-én, ezen a zimankós téli szombaton mindannak, amit sokan csak leírásokból, fotós összeállításokból ismernek. A pándi program minden részletét összegezve csak azt mondhatjuk, hogy az felejthetetlennek bizonyult.

A hajnali szürkületben már együtt volt a sok segítő, a böllérrel az élen a szülők, testvérek, sógor, koma, sógornő, felnőtt korú gyermek, néhány barát, hogy időben elkezdődjön a három, összsúlyában nyolc mázsánál többet nyomó mangalica feldolgozása.

sokszínű vidék

Mire kivilágosodott, készen is volt a perzselés, az állatok külső bőrének tisztítása, és kezdődhetett a mangalicák feldolgozása, magyarán bontása.

Ahol a böllér iránymutatását követve 6-8 férfi szeli az állat egyes részeit, ott nem meglepő, hogy „viharos gyorsasággal” kerül a ládákba a zsírszalonna, a tokaszalonna, az oldalas, a comb, a szűzpecsenye, a tarja, a bőr, a háj, a köröm, a csont, a hurkába való – a lényeg, hogy semmi se menjen kárba.

sokszínű vidék

A bontás után a csapat több részre oszlott. Volt, aki a régi, nagyszülők idejéből maradt két katlanban a hurkába és a disznósajtba való „anyagok” abálását felügyelte, mások a kolbászhúst és a bele való zsiradékot darálták, vagy éppen sóban forgatták a füstölésre szánt szalonnát és húsokat, illetve a csontokat darabolták, hogy azok majd becsomagolásuk után a hűtőládában végezzék ideiglenesen sorsukat.

S ha már falusi disznótorban járt az ember, a megkésett reggeli sem maradhatott el. A nyári konyhában sürgő-forgó hölgyek az ilyenkor hagyományos sült hagymás vért és resztelt májat készítettek, melyet a pándi maszek pék még langyos kenyerével és Gáspár úr lányának, Viktóriának a házi savanyúságaival kínáltak. Mit ne mondjunk, a reggeli egy összevont ebéddel is felért, hogy az ízekről most ne is beszéljünk.

sokszínű vidék

A rövid reggeli után a munkában visszaállt a világ rendje. A fűszereket és a fokhagymát precízen kimérve készre keverték a kolbászhúst, és kezdődött a szalámi és a kolbász töltése, miközben a katlanokból kimert abált húsokat csontozták, válogatták – a hurkához és a disznósajthoz.

sokszínű vidék

Közben előkerült a harmadik katlan, melyben a vacsora egyik részét, a takartot, ahogy Pándon mondják – azaz a töltött káposztát – tették a tűz fölé, az egyik abáló katlanban pedig a hurkához szükséges rizst főzték – gondosan ügyelve az abálólé és a rizs arányaira.

sokszínű vidék

A hurka alapanyagának fűszerezése és keverése közben egy asztalon már az abált szalonnákat „fedték le” sok fokhagymával és pirospaprikával, egy másikon pedig a hájat darálták zacskókba csomagolva. Utóbbi a hűtőládába került az év során készítendő hájas sütik alapjaként.

A hurka első darabjai a már egy nagy tálcában várakozó kolbászok mellé kerültek, hogy a felmelegített udvari kemencében a finom húsokkal egyetemben megsüljenek a vacsorához. A nyári konyhában ez idő tájt egy 30 literes fazékban rotyogott az esti étkezéshez a húsoktól és zöldségektől duzzadó orjaleves.

sokszínű vidék

Alapvetően – a hurka töltése közben – a zsír sütése jelentett még elfoglaltságot a katlanokat felügyelő családtagoknak és barátoknak, mely során szinte folyamatos kavargatás közben sült a tepertő.

A hajrára megérkezett Laci bácsi, a cigányprímás, aki bárkinek elhúzta a nótáját. Délután fél 4 körül a népes csapat gyakorlatilag minden munkával végzett, így nem maradhatott el az áldomás pálinkával, borral vagy sörrel, kinek-kinek a kedvenc itala szerint.

sokszínű vidék

A jól megérdemelt munka gyümölcseként a vacsora süvegelte meg a napot Pándon, ahol a hagyományos disznótoros ételek kerültek az asztalra. A sort az orjaleves nyitotta, majd következett a sült pecsenye, a sült hurka és kolbász, majd akibe fért még, az a takartból, azaz a töltött káposztából fogyaszthatott.

sokszínű vidék

A pándi disznóvágás további apró mozzanatai képgalériánkban tekinthetők meg.

sokszínű vidék
sokszínű vidék
sokszínű vidék
sokszínű vidék
sokszínű vidék
sokszínű vidék
sokszínű vidék
sokszínű vidék
sokszínű vidék
sokszínű vidék
sokszínű vidék
Kapcsolódó
Toros disznóságok a böllér reggelijétől a velőlevesig
Néhány recept, amiért érdemes beleszippantani a vidéki disznótor hangulatába.