Otthon készült vasárnapi ebéd

Vasárnapi ebéd: utánozhatatlan ízek, páratlanul szép helyszín

RitaE
RitaE
Bárna, ahol nem csupán a természet, de a gasztronómia is páratlan. Ahol egy vasárnapi ebéd menüje minden ízében különleges.

A Nógrád megye északkeleti részén, Salgótarjántól 15 km-re található a csöppnyi zsákfalu Bárna. A páratlanul szép kis hegyi falu a természeti adottságokra építi turizmusát, valóságos zöld alagúton lehet bejutni a zsákfaluba. Több természetvédelmi területtel is rendelkezik, és a környező hegycsúcsokról csodás panoráma tárul a Mátra, a Cserhát, a Bükk vagy  a távoli Tátra vonulataira is. A Nagy-kő a környék legmagasabb és legnagyobb tömegű bazaltkúpja (520 m), ahonnan egy rövid túrával eljuthatunk a  bazaltzuhatagáról híres Szilvás-kőhöz is.

Ínyenc fogások az erdő ölelésében 

A bámulatos szépségű csöppnyi faluban található a Bárna Vadaskert Panzió. A vadaskert  gímszarvas, dámszarvas, muflon, őz és vaddisznó élettere, és akik erre járnak, egy-egy etetés alkalmával akár testközelből is láthatják az erdő vadjait.

A BárnaVad  éttermének séfje Ternyák Sándor, egyedi, vendégek által sokat dicsért ízvilágával igyekszik a gasztronómia szerelmeseinek kedvében járni. Éttermükben igyekeznek helyi alapanyagokból, a környékre jellemző ízekkel megismertetni vendégeket. Konyhájukon a helyben terítékre hozott vadból frissen, sousvideált és smooker BBQ ételek készülnek.

Ha vasárnapi ebéd, akkor az legyen más, legyen ünnepi

És legyen benne hagyomány és helyi ízvilág!  Ternyák Sándor menüje nem csupán hangzásban, de ízében is különleges.

  • Palócgulyás
  • Snídlinges tócsni szarvasbélszínnel, gyümölcsös barnamártással,
  • Palócos herőce

Szinkronban a természet és a gasztronómia 

Az alábbi videót nézve valóban nem túlzás azt mondani, hogy bár egyre több turista fedezi fel ezt a térséget, Bárna egy felfedezésre váró gyöngyszem, vagy ahogyan Mag Tibor, a település erdésze említi, ez egy más világ. Egy csodavilág. “Közepén” pedig egy minden igényt kielégítő étterem és panzió, a palócos ízekkel és vadételekkel kényeztető BárnaVad. Lenyűgöző környezetben és utánozhatatlan ízekkel, egy ünnepi vagy egy vasárnapi ebéd tökéletes helyszíne.

Íme a videós élmény

A palócgulyás története

A palócgulyás receptje több, mint 100 éve született, amikor is a legenda szerint Gundel János készítette el a levest, amit Mikszáth Kálmán, a “legnagyobb palóc” is megkóstolt. Állítólag Mikszáthnak annyira ízlett a palócleves, hogy rögtön kétszer is szedett belőle . Egy másik elbeszélés szerint a különleges gulyás Mikszáth Kálmán születésnapjára készült: az író arra kérte Gundelt, hogy lepje meg egy olyan különleges, magyaros levessel, amit még sosem kóstolt. Bármelyik verzió is a valós, egy biztos, a palócgulyás a mai napig a magyarok egyik nagy kedvence.

Azt is tudni lehet, hogy az eredeti palócleves bárányhúsból készült, ürücombot vagy lapockát használtak hozzá, így nem véletlen, hogy a Bárnavad séfje is ebből készítette a gulyást.

Palócgulyás muflon bárányból 4 személyre

Hozzávalók

  • 30 dkg báránylapocka
  • 30 dkg burgonya
  • 30 dkg zöldbab
  • 5 dkg zsír
  • 4 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 dkg só
  • 2 db babérlevél
  • késhegynyi köménymag
  • késhegynyi bors
  • 1 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés

Zsírt felhevítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, fűszereket, 40 perc főzés után a pirospaprikát, a kockára vágott burgonyát és a zöldbabot. Felengedjük vízzel. A bárányhús könnyen szétesik, ezért csak 40 percig főzzük. Tejfölös habarással sűrítjük. Petrezselyemzölddel díszítjük.

Herőce 4 személyre

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 2 g porcukor
  • csipetnyi só
  • 5 dkg vaddisznózsír
  • 3 db tojássárgája
  • 1, 5 dl tejföl
  • 1 g sütőpor

Elkészítés

A tojássárgáját porcukorral zsírral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, sütőport lisztet és a sót. Összedolgozzuk. 3/4 órára hűtőbe tesszük. 3mm vékonyra nyújtjuk forró zsírban kísérjük.
Fahéjjas porcukorral, házi baracklekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat kívánunk.

Kapcsolódó
Ennivaló természet: farsang után is kiváló az almafánk
Ha a pincében lapul még egy kevés alma, akkor ezt a receptet ne hagyjuk ki.
Olvasói sztorik