A Nógrád megye északkeleti részén, Salgótarjántól 15 km-re található a csöppnyi zsákfalu Bárna. A páratlanul szép kis hegyi falu a természeti adottságokra építi turizmusát, valóságos zöld alagúton lehet bejutni a zsákfaluba. Több természetvédelmi területtel is rendelkezik, és a környező hegycsúcsokról csodás panoráma tárul a Mátra, a Cserhát, a Bükk vagy a távoli Tátra vonulataira is. A Nagy-kő a környék legmagasabb és legnagyobb tömegű bazaltkúpja (520 m), ahonnan egy rövid túrával eljuthatunk a bazaltzuhatagáról híres Szilvás-kőhöz is.
A bámulatos szépségű csöppnyi faluban található a Bárna Vadaskert Panzió. A vadaskert gímszarvas, dámszarvas, muflon, őz és vaddisznó élettere, és akik erre járnak, egy-egy etetés alkalmával akár testközelből is láthatják az erdő vadjait.
A BárnaVad éttermének séfje Ternyák Sándor, egyedi, vendégek által sokat dicsért ízvilágával igyekszik a gasztronómia szerelmeseinek kedvében járni. Éttermükben igyekeznek helyi alapanyagokból, a környékre jellemző ízekkel megismertetni vendégeket. Konyhájukon a helyben terítékre hozott vadból frissen, sousvideált és smooker BBQ ételek készülnek.
És legyen benne hagyomány és helyi ízvilág! Ternyák Sándor menüje nem csupán hangzásban, de ízében is különleges.
- Palócgulyás
- Snídlinges tócsni szarvasbélszínnel, gyümölcsös barnamártással,
- Palócos herőce
Az alábbi videót nézve valóban nem túlzás azt mondani, hogy bár egyre több turista fedezi fel ezt a térséget, Bárna egy felfedezésre váró gyöngyszem, vagy ahogyan Mag Tibor, a település erdésze említi, ez egy más világ. Egy csodavilág. “Közepén” pedig egy minden igényt kielégítő étterem és panzió, a palócos ízekkel és vadételekkel kényeztető BárnaVad. Lenyűgöző környezetben és utánozhatatlan ízekkel, egy ünnepi vagy egy vasárnapi ebéd tökéletes helyszíne.
A palócgulyás receptje több, mint 100 éve született, amikor is a legenda szerint Gundel János készítette el a levest, amit Mikszáth Kálmán, a “legnagyobb palóc” is megkóstolt. Állítólag Mikszáthnak annyira ízlett a palócleves, hogy rögtön kétszer is szedett belőle . Egy másik elbeszélés szerint a különleges gulyás Mikszáth Kálmán születésnapjára készült: az író arra kérte Gundelt, hogy lepje meg egy olyan különleges, magyaros levessel, amit még sosem kóstolt. Bármelyik verzió is a valós, egy biztos, a palócgulyás a mai napig a magyarok egyik nagy kedvence.
Azt is tudni lehet, hogy az eredeti palócleves bárányhúsból készült, ürücombot vagy lapockát használtak hozzá, így nem véletlen, hogy a Bárnavad séfje is ebből készítette a gulyást.
Hozzávalók
- 30 dkg báránylapocka
- 30 dkg burgonya
- 30 dkg zöldbab
- 5 dkg zsír
- 4 dkg vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál pirospaprika
- 2 dkg só
- 2 db babérlevél
- késhegynyi köménymag
- késhegynyi bors
- 1 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés
Zsírt felhevítjük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a húst, fűszereket, 40 perc főzés után a pirospaprikát, a kockára vágott burgonyát és a zöldbabot. Felengedjük vízzel. A bárányhús könnyen szétesik, ezért csak 40 percig főzzük. Tejfölös habarással sűrítjük. Petrezselyemzölddel díszítjük.
Hozzávalók
- 25 dkg liszt
- 2 g porcukor
- csipetnyi só
- 5 dkg vaddisznózsír
- 3 db tojássárgája
- 1, 5 dl tejföl
- 1 g sütőpor
Elkészítés
A tojássárgáját porcukorral zsírral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, sütőport lisztet és a sót. Összedolgozzuk. 3/4 órára hűtőbe tesszük. 3mm vékonyra nyújtjuk forró zsírban kísérjük.
Fahéjjas porcukorral, házi baracklekvárral tálaljuk.
Jó étvágyat kívánunk.