Otthon készült

Derecskei szakácsok Magyarország legjobbjai

MTI/Kovács Anikó
MTI/Kovács Anikó
A csapat a Hortobágy ízei - marhafartő borókával, slambuc, lecsó, zsályás vajmártás - fantázianevű étellel győzött a versenyen.

Derecskei csapat nyerte a Magyarország étele 2022. szakácsversenyt. A második helyezett a Lifestyle Hotel Mátra, a harmadik a Blöff Bisztró lett, írta az MTI.

A versenyzőknek maximum négy elemből álló innovatív, de populáris új ételt kellett készíteniük úgy, hogy a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, akár nagy adagszámban is elkészíthető legyen és megfeleljen a magyar igényeknek.

Az ételt és fantázianevét is Petőfi Sándor életéhez, költészetéhez kellett kötni, továbbá fontos volt, hogy használjanak alapanyagként szürkemarha húst, vajat és bármely, Magyarországról származó öko vagy hazai védjegyes terméket. Fontos kritérium volt, hogy a nettó bekerülési alapanyag költség nem lehetett több mint ezerötszáz forint.

A győztes csapat pedig a derecskei Almavirág Team: Breitenbach Attila, Balogh Szabolcs.

Varga Károly mesterszakács, zsűrielnök történelmi pillanatnak nevezte a versenyt, mert szerinte olyan magyar ételek születtek, amelyeket 30-40 év múlva nagy tisztelettel fognak fogyasztani.

Asztalos István az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke, a verseny ötletgazdája szerint a viadallal a nemzeti összetartozást erősítik, nem mellékesen pedig új magyar ételek megszületését segítik elő.

Megjegyezte, hogy a Petőfi bicentenárium évében a költészetet a gasztronómiával kötötték össze és megpróbálták “a szürkemarhát visszahozni a magyar konyhába”, mert mostanában kiszorult a magyar éttermek kínálatából.

Kapcsolódó
Megválasztották az ország legjobb menzaszakácsait
Kilencedik alkalommal rendezték meg a országos közétkeztetési szakácsversenyt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik