Van, aki szereti, van, aki utálja, de összességében egy keveset használt, talán kevésbé ismert fűszernövény, melynek minden részét is megehetjük, felhasználhatjuk. Ismerkedjünk meg vele!
Mit kell tudni a korianderről?
A koriander a zellerfélék családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. Levele könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel, de íze jellegzetesen aromás.
A koriander pozitív hatásai – ezért érdemes naponta fogyasztani
- A koriander antioxidánsokban gazdag, van benne például quercetin, kaempferol és béta-karotin is. Így fogyasztása segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és csökkenti a krónikus gyulladások kialakulásának esélyét.
- Az autoimmun betegségekkel küzdők gyulladáscsökkentő diétájában kiváló, ráadásul az emésztést is támogatja.
- A korianderlevél kivonatának rendszeres fogyasztása segíthet csökkenteni a vér glükózszintjét és a koleszterinszintet is.
- Tehermentesíti a májat, védi a máj sejtjeit, megkönnyíti a szervnek a test méregtelenítését.
- A vérnyomás szabályozásában is segíthet, rugalmasabbá teszi az ereket, és enyhe vízhajtó hatása is van, ami miatt szintén csökkentheti a vérnyomást.
- Segíti az emésztést, anélkül, hogy gyomorsav-túltengést okozna, akadályozza a felfúvódást, görcsoldó hatása is van.
- A koriander izomlazító és nyugtató tulajdonságokkal bír, bevethető krónikus stressz, szorongásos zavarok, alvászavarok esetén.
Pilnius szerint párna alá téve elűzi a fejfájást és lázat. Vértisztító. Ó-Egyiptomban szerelmi serkentőként használták, a kínaiak a halhatatlanság fűszerének tartották. Fogamzás elősegítésére is használatos volt. Ha ilyen formában nem is volt feltétlenül hatásos, a többi jó tulajdonsága miatt érdemes az étrendünkbe bevezetni.
A koriander lehetséges negatív hatásai
- Az emberek 14%-a rendelkezik egy olyan genetikai variánssal, amely a korianderben található, aldehideknek nevezett vegyület szagára nagyon érzékennyé teszi őket, ők azok, akik poloskaszagúnak érzik a növényt (nem véletlen a poloskakömény elnevezése), míg másik friss, citrusos illatnak érzik ugyanazt.
- A főként nyersen való fogyasztása miatt esetleg bekerülhetnek olyan baktériumok a szervezetünkbe, melyek egyébként hőkezeléssel elpusztulnának. Terhes nőknek, 65 év felettieknek vagy meglévő egészségügyi problémával érdemes orvossal egyeztetni a korianderfogyasztásról vagy megfőzve megenni.
- Bizonyos gyógyszerekkel és gyógynövényekkel kölcsönhatásba léphet, emiatt szintén javallott az orvosi megbeszélés.
A koriander részei
Már a sokféle elnevezése is utal arra, hogy sokféle módon hasznosítható – akár a konyhában, akár a népi gyógyításban. De persze, amiatt is van, mert a növény többféle részét is használják.
Koriandermag
A koriandermag illóolajat, fehérjét, cukrot, C-vitamint tartalmaz. Megpirítva édeskés, narancsos aromájú. Sültekhez, húsok és sonkák pácolásához, káposzták ízesítéséhez, uborka, paprika eltevéséhez, kenyérfélékhez használjuk. De süteményeket és likőröket is ízesítenek vele, a belgák pedig sörfőzéshez is használják.
Korianderlevél
A korianderlevelet általában az ételkészítés utolsó fázisában adjuk az ételhez, hiszen aromája gyorsan kioldódik. Levele hasonlít a petrezselyemhez, de aromája miatt nem összetéveszthető vele. Az ázsiai, dél-amerikai, távol-keleti konyha alapvető fűszere, levesekbe, salátákba, köretekbe, mártogatósokhoz használják.
Koriandergyökér
A koriander gyökere a petrezselyemgyökérre emlékeztet. Erős aromája miatt számos ázsiai receptben mártásoknak, pácoknak vagy currypasztának fontos alkotóeleme.
A koriander termesztése
3-4 hét alatt már a saját korianderzöldünket ehetjük, akár a kertben, akár az erkélyládában termesztve.
A koriander magokat megrepesztjük, pl. egy nagyobb kővel „morzsolgatva”.
Beöntözött, humuszban gazdag talajba egymástól 7-9 centiméterre vájatokat alakítunk ki, amikbe beleszórjuk a koriander magvakat. Betakarjuk földdel és ismét megöntözzük.
Folyamatosan nedvesen tartva a talajt 9.10 nap alatt elkezd csírázni. Innentől már kevesebb víz is elegendő.
Ha elérik a 15 centiméteres magasságot, már szedhető, kb. 3-4 hétig lesz friss korianderünk.
Csicseriborsós falafel
A csicseriborsós falafel egy tápláló húsmentes fasírt – a vasárnapi ebéd kuriózuma is lehet -, melybe jól illik a koriander. Ehetjük előételként, főételként, de tízóraiként is, tálalhatjuk szószókkal, pitában…
Ízesíthetjük kedvünk szerint, pont úgy, mint a húsos fasírtokat. Vegánok és változatosságot kedvelő mindenevők számára is új kedvenc étel lehet.
40 dkg száraz csicseriborsó
10 dkg (kb. egy fej) hagyma
3 teáskanál aprított petrezselyem
3 teáskanál aprított koriander
1-1,5 teáskanál őrölt paprika (csípős vagy csemege)
6 gerezd fokhagyma
1,5 tk római kömény
2-3 tk só
10 ek liszt
1,5 tk sütőpor
Áztassuk be a csicseriborsót éjszakára hideg vízbe. Bőven lepje el a víz, mert a szemek megduzzadnak.
Szűrjük le, adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott hagymát, fokhagymát, petrezselymet, korianderlevelet, a sót, a pirospaprikát és a római köményt.
Aprítógépben vágjuk össze az egészet, ne pépesre, hanem enyhén darabosra.
Adjuk hozzá a sütőport és a lisztet, és jól keverjük el. A masszának össze kell állnia, és formázhatónak kell lennie.
Pihentessük egy órát a hűtőben.
Vizes kézzel formázzunk diónyi golyókat a masszából. Közepesen forró, de bő olajban 4-6 perc alatt süssük ki.