Nyáron a legnagyobb melegben sokszor nem kívánunk semmit enni, a folyadékot azonban mindenképpen pótolnunk kell. Egy könnyű és isteni krémleves akkor is jól eshet, ha nem vagyunk igazán éhesek, és még folyadékot is veszünk magunkhoz, így levest fogyasztani duplán főnyeremény.
A hagyományos levesek helyett néha feldobhatjuk a hétköznapokat krémlevesekkel is. Hoztunk három igazi ínyencséget a ketkes.com jóvoltából.
Uborkakrémleves joghurttal
Hozzávalók:
- 2 darab nagyobb friss uborka,
- 800 mililiter zöldséglé vagy víz,
- 1 darab hagyma,
- kapor,
- őrölt fekete bors,
- 100 mililiter joghurt,
- fél citrom reszelt héja
Elkészítés: Vágjuk apróra a kaprot és a hagymát, az uborkát pedig kockázzuk fel. Tegyünk egy lábasba olívaolajat és pirítsuk meg a felaprított hagymát, majd tegyük bele az uborkát is, pároljuk néhány percig. Ha ezzel elkészültünk öntsük rá a zöldséglevet vagy a vizet, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a kaprot, főzzük 20 – 25 percig. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk össze. Öntsük rá a joghurtot, sózzuk, borsozzuk, tálalás előtt tegyünk a leves tetejére apróra vágott kaprot.
Paradicsom krémleves
Hozzávalók:
- 800 gramm paradicsom,
- 200 gramm kenyér (száraz, legalább 1 napos),
- 3 fokhagyma,
- 250 mililiter víz,
- só,
- őrölt fekete bors,
- olívaolaj ízlés szerint
Elkészítés: Hámozzuk meg a kenyeret és vágjuk kockára, tegyük egy tálba majd öntsünk rá egy pohár vizet és hagyjuk 30 percet puhulni. A paradicsomot tisztítsuk meg a héjától, úgy a legkönnyebb, ha forró vizet öntünk a paradicsomra, hagyjuk 3 percet állni, majd könnyedén meghámozhatjuk. Vágjuk fel kockára a paradicsomot, tegyük robotgépbe a kenyérrel és a fokhagymával együtt, turmixoljuk össze, adjunk hozzá 50 ml olíva olajat, fűszerezzük. A kapott keveréket takarjuk le egy fóliával és tegyük hűtőbe kb. 2 órára. Tálaláskor tegyünk a leves tetejére kockára vágott főtt tojást és sonkát.
Francia burgonyakrémleves
Hozzávalók:
- 250 gramm póréhagyma,
- 750 gramm burgonya,
- 500 mililiter víz,
- 200 mililiter tejföl,
- 3 kanál olívaolaj,
- só,
- bors ízlés szerint
Elkészítés: Szeleteljük a hagymát apróra, tegyük egy lábasba, majd pirítsuk meg olívaolajban, öntsünk rá egy kis vizet és pároljuk 5 percig. A megtisztított és felkockázott burgonyát tegyük a hagymára, öntsük rá a megmaradt vizet, majd főzzük 15 – 20 percig, amíg megpuhul. Amikor a burgonya megfőtt turmixoljuk össze, adjuk hozzá a tejfölt és kavarjuk össze. Főzzük tovább 5 percet. Tálaláskor szórjuk meg a levest reszelt parmezán sajttal és apróra vágott zöldpetrezselyemmel.
Ne feledjük, a krémlevesek akkor a legízletesebbek, ha húsleves alaplével, zöldségleves alaplével készülnek. Ha nincs maradék húsleves lé, forraljunk fel kevés vizet, 1 leveskockával, ezzel remekül helyettesíthető a húsleves.
Jó étvágyat kívánunk!