Megédesítik a nyári napokat az ellenállhatatlan sárgabarackos sütik

A sárgabarack a napfény ízét kínálja számunkra. Vibráló színű, édes, lédús és egészséges is. Ha már elfogyasztottunk belőle jó néhány darabot nyersen, akkor jöhetnek a kajszis sütemények is!
Kapcsolódó cikkek

Sajnos csak rövid ideig, a nyár közepén érik a sárgabarack – vagy ha úgy jobban tetszik: kajszibarack – érdemes kihasználni és annyit enni belőle, amennyit csak tudunk. Lekvárnak, befőttnek is eltehető, szárítható, így azért szerencsére, a téli időszakban is élvezni tudjuk a gyümölcsöt. És ne feledkezzünk meg a pálinkáról sem…

Kapcsolódó
Új kártevő jelent meg Magyarországon: a kajszilevéltetű
Azonosították a tettest, amely 2020 tavaszán soha nem tapasztalt levéltetű-kártételt okozott az ország több régiójában.

Most a friss termést kihasználására három ellenállhatatlan édesség receptjét mutatjuk, de előtte eláruljuk azt is, hogy miért jó nekünk, ha sárgabarackot fogyasztunk.

Pexels

Ezért érdemes sárgabarackot enni

3 ellenállhatatlan sárgabarackos édesség recept

Unsplash

Sárgabarackos galette

Hozzávalók

tésztához:

160 g liszt

110 g vaj

1 teáskanál cukor

1 csipet só

3 evőkanál jéghideg víz

töltelékhez:

12 db kisméretű sárgabarack

2 púpozott evőkanál tejföl

fél citrom lereszelt héja

2 evőkanál cukor

fél teáskanál fahéj

tészta megkenéséhez:

1 tojás

tészta alá sütéskor:

1 evőkanál liszt

1 evőkanál cukor

Elkészítés

A lisztet, vajat, cukrot és a sót morzsás állagúra összedolgozzuk, majd a vizet óvatosan hozzáadagolva gyorsan összegyúrjuk a tésztát.

Folpackba csomagoljuk és fél órára a hűtőbe tesszük.

A sárgabarackot elfelezzük és kimagozzuk. Ha nagyobb méretű a barackunk, akkor felezés helyett cikkelyekre is vághatjuk.

A tejfölt, citromhéjat, fahéjat és cukrot összekeverjük.

A tésztát kb. 30 cm átmérőjűre nyújtjuk lisztezett felületen. A szélét lehet „rojtosra” is hagyni, ahogy alakul a nyújtás után, de nagyjából körbe is lehet vágni késsel.

Sütőpapírt rakunk egy tepsire, ezt megszórjuk a liszttel és a cukorral. Erre ráhelyezzük a kinyújtott tésztát.

A középső részét megkenjük a tejfölös keverékkel úgy, hogy a szélén mindenhol kb. 3 cm-es sáv szabadon maradjon.

Elrendezzük a megkent felületen a sárgabarackokat.

A tészta széleit ráhajtogatjuk a barackos részre és a tésztarészeket enyhén egymáshoz nyomogatjuk. Nem kell tervezgetni, méricskélni, ahogy sikerül, úgy lesz jó!

A tészta visszahajtott szélét megkenjük tojással.

190 C-ra előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.

Hidegen és melegen egyaránt finom.

Unsplash

Sárgabarackos gombóc

Hozzávalók

1 kg burgonya

30-40 dkg liszt (vagy amennyit felvesz)

2-3 evőkanál olvasztott vaj

1 kg sárgabarack

kockacukor

őrölt fahéj

10 dkg vaj

25 dkg zsemlemorzsa

fahéjas porcukor a tálaláshoz

Elkészítés

A krumplit héjában megfőzzük, leszűrjük, majd ha hűlt egy kicsit, akkor meghámozzuk, és még melegen áttörjük, kiterítve hűlni hagyjuk.

Ha már teljesen hideg, egy kevés sóval meghintjük, hozzáadjuk az olvasztott vajat és a liszt felét, majd összedolgozzuk, és annyi lisztet adunk hozzá gyúrás közben, amennyit felvesz.

Lisztezett deszkán a tésztát kinyújtjuk, majd akkora négyzetekre vágjuk, hogy elférjen benne a barack.

A gyümölcsöt kimagozzuk, mindegyik közepébe egy szem kockacukrot és egy kevés őrölt fahéjat teszünk, majd a tésztára tesszük, széleit összefogjuk, és gombócot formázunk belőle.

Egy serpenyőben vajat olvasztunk, majd folyamatos kevergetés mellett a zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk.

Egy nagyobb lábasban vizet forralunk egy kevés sóval, majd a már gyöngyöző vízbe beletesszük a gombócokat. Amikor feljönnek a víz tetejére, még néhány percig hagyjuk főni, majd szűrőkanállal kivesszük.

A kifőtt gombócokat pirított zsemlemorzsába tesszük, meghempergetjük benne őket, majd fahéjas porcukorral tálaljuk.

Unsplash

Könnyű sárgabarackos pite

Hozzávalók

15 dkg vaj

20 dkg cukor

20 dkg liszt

4 tojás

50 dkg sárgabarack

1 tasak vaníliás cukor

1 tasak sütőpor

2 evőkanál zsemlemorzsa

zsiradék

1 marék szeletelt mandula

Elkészítés

Habosra keverjük a vajat a sima és vaníliás cukorral, tojássárgával, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét is.

A tésztát lisztes, zsírozott tepsibe öntjük, megszórjuk a zsemlemorzsával, és magházzal lefelé ráfektetjük a félbevágott barackokat. Megszórjuk szeletelt mandulával.

Mérsékelt tűzön 25-30 perc alatt megsütjük, majd hagyjuk a tepsiben kihűlni.

Unsplash