A napokban hirdette ki a világ legjobb fagylaltkészítőit a Gelato Festival. A Gelato Festival World Ranking egy állandó, évente frissülő világranglista, amely meghatározza a világ legjobb kézműves fagylaltmesterek rangsorát.
A világ minden tájáról 5000 fagylaltkészítőt bíráltak el. Ennek összesítésében Fazekas Ádám a 2. helyezett lett tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyijával. A cukrászmester valószínűleg korábbi jeles nemzetközi versenyszerepléseinek köszönheti a mostani helyezést. Tavaly decemberben például az első díjat hozta el a Gelato Festival World Masters nevű versenyen, amit joggal nevezhetünk a fagyik világbajnokságának.
De mi teszi ilyen különlegessé a kreálmányát?
A tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyi már csak azért is formabontó, mert teljesen természetes alapanyagokból készül, győzelme így egy új korszak kezdetét jelezheti a fagyikészítésben.
Hihetetlen számomra, hogy a második helyezéssel tértünk haza, hiszen csak három versenyen vagyok túl, de mégis a dobogón végeztem! Büszkeséggel tölt el ez a pár év, amit magam mögött tudhatok. Szeretném megköszönni a rengeteg támogatást a családomnak, a barátaimnak, a kollégáimnak és mindazoknak akik hittek bennem valamilyen formában
– mondta Fazekas Ádám.
Az első helyezett Marco Venturino lett, az I Giardini di Marzo fagylaltüzletből. A maestro nyertes fagyos desszertje tejjel, fehér csokoládéval és kézzel készített rózsavíz alappal készül. Egyedülálló ízét egy kevésbé ismert ligur különlegesség, a Slow Food Presidiumnak számító gazdag, krémes, aromás rózsaszörp ihlette.
A fagyi természetesen megkóstolható Budapesten, a 16. kerületi és a rétsági Fazekas Cukrászdában is.