Otthon készült

Így készül egészben egy fej töltött káposzta

illusztráció/pixabay
illusztráció/pixabay
A tölteléket csülökkel és sonkaszeletekkel kell beborítani.

Az elmúlt hét végén már a 25. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivált rendezték Parajdon, melyen tizennyolc csapat, köztük egy igazi különlegességet készítő team, a Médiatér közössége vett részt – írta a Székelyhon.

Kapcsolódó
Az eredeti szabolcsi és erdélyi töltött káposzta receptje
A töltött káposzta vagy alföldi nevén szárma vagy Erdélyben takart a magyar konyha egyik jellegzetes téli étele. Különféle változatai ismertek.

Utóbbi csapat kis kreativitással egy egész fej káposztát is megtöltött különböző húsokkal.

Ez szó szerint egy fej töltött káposzta

– fogalmazott viccelődve Mátyás László főszakács, aki elárulta, hogy a recept egyik legfontosabb titka maga a káposzta, hiszen olyan minőségűt kell választani, amely megpuhul. Ezt kell legalább egy héttel a felhasználás előtt sós vízben megsavanyítani.

Utóbbihoz a Só-szorosban lévő forrásból szerezte be a vizet, amelyet felfőzött és borsikafüvet, illetve kaprot is tett bele. Amikor már megfelelően megpuhult a hordóban káposzta, akkor kivágta belőle a torzsát, így könnyebben le tudta szedni a leveleket.

A töltelék négy kilogramm disznó- és egy kilogramm növendékhúsból állt össze. Az őrölt disznóhúshoz sonkát és tokaszalonnát adott, amit sóval, borssal, fokhagymával, borsikafűvel, némi paprikával és kaporral ízesített.

Mindezt hagyományosan kukoricakásával fogta össze, ez alkotta a töltelék belső részét. Erre került rá az őrölt növendékhús, amit némileg másképp fűszerezett, ugyanakkor rizskását tett bele.

A tölteléket csülök és sonkaszeletekkel borította be, majd lefedte a már említett ínycsiklandó káposztalevelekkel, mindez pedig egy edényben főtt meg.

Talán nem meglepő, hogy a remekművet a kóstoláskor mindenki megdicsérte, a zsűri pedig különdíjat adott a különlegesség készítőinek.

Kapcsolódó
Mitől debreceni a debreceni töltött káposzta?
Természetesen attól, hogy a tálalás végső pillanatában megkoronázzák!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik