Otthon készült

Jókai bableves után szabadon: így készül a komáromi Jókai palacsinta

facebook/komgasztro
facebook/komgasztro
2022-ben a Jókai palacsintát választották az év ételének Komáromban.

Nagy sikerrel zárult Komáromban a Komgasztro első két évada. Az első évadban Sági Szilárd gasztrokibic és Proczeller Tamás házigazda, a Tourinform Iroda vezetője járták és kóstolták végig a város éttermeit és Komgasztro címmel hetente új gasztronómiai videókat tettek közzé a Komgasztro Facebook oldalon és a város Youtube csatornáján, írta komarom.hu.

Az első évad záró adásában a Csillagerőd teraszán Szilárd tonhalas tésztát készített, melyhez Bondor László borlovag borkóstolással és ajánlóval készült. A második évadban Sági Szilárd meghívott vendégeivel együtt ezúttal már fix helyszínen, a Kemencés Színben, Komárom történelméhez kapcsolódó ételeket készítettek el, minden részben egy-egy ismert komáromi személyiség közreműködésével.

Adásonként két étel készült egyszerre a paraván két oldalán, a meghívott vendégnek Szilárd a paravánon keresztül adta az instrukciókat.

A Komáromhoz köthető eredeti recepteket úgy formálták át, hogy mindenki, aki szeretné, el tudja készíteni otthon. A második évadban minél egyszerűbben és minél gyorsabban elkészíthető ételeket főztek. A sorozatban szekeres galiba, fácános rilette, ostromszűz, Komáromi piszkés halfasírt, Egressy Béni vendégvárója és Jamon A La Catalana készült.

Az utolsó adásban Szilárd elkészítette a komáromi főzőtársak által ajánlott ételt: a Jókai bablevest leves nélkül, azaz a komáromi Jókai palacsintát, melyet 2022-ben az év komáromi ételének választottak.

Ezt az újragondolt ételt, a legújabb foodtruck trendnek megfelelő Komáromi Jókai palacsintát, nagyon egyszerű elkészíteni.

A Komáromi Jókai palacsinta receptje

Hozzávalók a töltelékhez

  • babpüré
  • 40 dkg bab
  • fél közepes lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 40 dkg főtt, aprított csülök
  • 1 kis doboz tejföl (150 g)

Hozzávalók a kolbász chipszhez

  • 20 dkg parasztkolbász

Hozzávalók a palacsintatésztához

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • szóda
  • csipet só
  • 2 evőkanál olaj a sütéshez

Elkészítése

  • Először is megsütjük a palacsintát.
  • A csülköt megfőzzünk, vörös illetve fehérbabból, pirított hagymával, a csülök főzőlevével elkészítjük a babpürét.
  • A palacsintákat megkenjük a babpürével, belekockázzuk a csülköt, feltekerjük, megkenjük tejföllel és a tetejére kolbász chipset szórunk.
Kapcsolódó
Árvácskával készül a palacsinták hercegnője
Nem csupán ízletes, hanem mutatós is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik