Otthon készült

Töltő nélkül is elkészíthető a házias ízesítésű panelkolbász

Isteni házi kolbászt szeretnél enni? Tölts magadnak otthon, a panelház bármelyik emeletén.

Sokáig, ha azt mondták nekem, kolbásztöltés, mindig a tél, a disznóvágás, az isteni ízek, a frissen sült kolbász mennyei illata jutott eszembe. De városi lányként én a panelban szinte soha nem jutottam hozzá házi kolbászhoz, csak azt ettem, amit a boltban kaptunk, vagy piacnapokon a piacon vettünk.

Manapság egyre inkább észrevehető, hogy az emberek szeretik meggondolni mire költenek és mit esznek. Egyre fontosabbá válnak a háztáji dolgok, keresettebbek a háztáji zöldségek, a friss, gazdaságból vásárolt hús, a friss tojás. Az emberek szívesen járnak piacra, keresik a hazai árut, a termelői mézet, a kézműves lekvárokat, szörpöket és mindent, ami kistermelőktől frissen kerül az asztalra.

Sokan sütnek otthon a boltban vásárolt kenyér helyett maguknak kenyeret, zsemlét, de egyre elterjedtebb a házi túró, vaj, tejföl is. Nem is csoda! Összehasonlíthatatlan a saját magunk által készített élelmiszer íze a boltiéval, ráadásul megnyugtató tudni, mit eszünk – hiszen mi magunk válogatjuk ki a hozzávalókat.

Nincs ez másképp a kolbásszal sem- egy kis előkészülettel akár panelban is simán megvalósítható a kolbásztöltés – és máris élvezhető a remek, házi kolbász íze, amit mindenki éppen úgy fűszerezhet, ahogy szereti.

Én most egy általunk kikísérletezett, többször próbált receptet hoztam. A munkafolyamat ugyanaz, mint a falusi kolbásztöltésnél, legfeljebb a hely kisebb. Nekünk ráadásul kolbásztöltőnk sincsen, de ez sem akadály, anélkül is remekül megvalósítható a töltés, ha van a darálóhoz kolbásztöltő adapter – az eredmény pedig több szál isteni házi kolbász sütésre készen.

Sokszínű vidék

Házi kolbász

  • 7 kilogramm hús (lehetőleg lapocka), 3 kilogramm zsírszalonna (lehetőleg hátszalonna)
  • 17 dekagramm édesnemes fűszerpaprika (lehetőleg házi) + ízlés szerint csípős,
  • 20 dekagramm só (kősó, nem finomított),
  • 4 dekagramm fokhagyma,
  • 2,5 dekagramm őrölt bors,
  • 1,5 dekagramm őrölt kömény,
  • és még néhány gramm szerecsendió is kerülhet bele.

A készítés folyamata

  • A húst és zsírszalonnát kockákra vágjuk, és nagy rostélyú darálón ledaráljuk. A kockázott húst már fűszerezhetjük, akkor utólag kevesebb a munka, mert a daráló segít az összekeverésben.
  • A ledarált kolbásztölteléket kézzel átforgatjuk.
  • A tölteléket pihentethetjük hűtőben egy-két órát betöltés előtt, hogy a só és fűszerek feloldódjanak.
  • Az előre vásárolt sertés vékonybelet langyos vízben átmossuk, belül is átöblítjük, áthúzzuk rajta a vizet néhányszor, aztán betöltjük tölteléket.

Jó étvágyat!

Galéria
sokszínű vidék
Kapcsolódó
Étvágygerjesztésben és ízben verhetetlenek a falun készült disznóságok
A pándi disznóvágáson egy 190, egy 220 és egy 240 kilós mangalicát dolgoztak fel a böllérek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik