Otthon készült

Étvágygerjesztésben és ízben verhetetlenek a falun készült disznóságok

A pándi disznóvágáson egy 190, egy 220 és egy 240 kilós mangalicát dolgoztak fel a böllérek.

Javában tart a vidéki disznóvágások szezonja, ilyenkor készülnek a valódi kézműves finomságok, a nap végén pedig nem maradhat el az ínyencségekben gazdag disznótoros vacsora.

A Sokszínű vidék korábban többször írt a hangulatos falusi programról, melyen a hagyományoknak megfelelően összegyűlik rokon, barát, szomszéd és ismerős, hogy feldolgozzák a sertések minden apró porcikáját.

Tavaly helyszíni riportunkban számoltunk be a Gáspár János pándi vályogépítő mester portáján tapasztalt hangulatról, a böllérek és segédeik munkájáról. A Pest megyei településen a mester évek hosszú sora óta januárban kerít sort a disznóvágásra, és ez idén sem történt másként.

2023 első hétvégéjén egy 190, egy 220 és egy 240 kilós mangalica feldolgozása várt a Gáspár úr által “fogadott” böllérekre, akik a sok-sok segítő kéz támogatásával készítették el a hűtőládába szánt húsokat, csontokat, a sütésre váró hurkát és kolbászt, az abált szalonnát, a disznósajtot, a füstre kerülő májast, szalámit és kolbászt, illetve besózták a 40 napos pácolásra váró csülköt, sonkát, szalonnát, oldalast – melyek később a füstön nyerik el végleges ízüket -, valamint kisütötték a zsírt és a tepertőt.

Képösszeállításunkban a Pándon készült finomságokat mutatjuk meg.

A fotóra kattintva képgaléria nyílik.

Galéria
Kapcsolódó
Ilyen egy ízig-vérig hagyományos falusi disznóvágás Pándon
Megelevenednek a hagyományok, a régi idők egyik legfontosabb családi programja, ahonnan a cigányprímás sem hiányzik.
Olvasói sztorik