A céklafogyasztás előnyei
A céklafogyasztás számos egészségügyi előnnyel járhat:
- Magas tápanyagtartalom: A cékla magas rost-, vas-, mangán-, kálium- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik. A tápanyagok hozzájárulnak a szervezet megfelelő működéséhez és egészségének fenntartásához.
- Csökkentheti a vérnyomást: A céklában található nitrogén-monoxid elősegíti a vérerek tágulását és csökkenti a vérnyomást, így csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
- Vérszegénység esetén bevethető: A célkának magas a vas- és a folsav tartalma, ami jótékony hatással van a vérképzésre. Ráadásul a szervezet a könnyebben veszi fel a céklából a vasat, mint más növényből.
- Javíthatja az állóképességet: A céklalében található nitrátok növelhetik az oxigénellátást a testben, ami javíthatja az edzés teljesítményét és a regenerálódást is elősegíti.
- Javíthatja az emésztést: A cékla magas rosttartalma segíthet javítani az emésztést és megakadályozni a székrekedést.
- Csökkentheti a gyulladást: A cékla magas antioxidáns-tartalma segíthet csökkenteni a gyulladást a szervezetben, ami segíthet csökkenteni a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.
- Javíthatja a máj egészségét: A cékla magas antioxidáns-tartalma segíthet megvédeni a májat a káros hatásoktól és javítani annak egészségét.
- Zsírégető hatású: a benne lévő betain segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van. Ha sárgarépával és uborkával fogyasszuk, még inkább segít a zsírt lebontani.
- Segíthet a rák megelőzésében: A cékla színe a piros pigmenteknek köszönhető, amelyek betacianin néven ismertek. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújt bizonyos rák fajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen.
- Bőrproblémák ellen harcol: A cékla C-vitaminban gazdag, ennek köszönhetően hatékonyan felvehetjük a harcot egy pohár céklalével a pigmentációk és különböző bőrfoltok ellen.
Fontos megjegyezni, hogy a cékla túlzott fogyasztása azonban néhány ember számára nem ajánlott, például azoknak, akiknek vese- vagy hólyagköve van. Mindenkinek javasolt konzultálni orvosával, mielőtt nagy mennyiségben fogyasztaná a céklát.
3 kihagyhatatlan recept céklából
A cékla sokoldalúan felhasználható, készülhet belőle egészséges innivaló, leves, köret, savanyúság, saláta, kenyérre kenhető kence, de akár édesség is.
Borscs
Hozzávalók
- 30 dkg marhahús
- 10 dkg marhacsont
- 30 dkg cékla
- 30 dkg káposzta (fehér)
- 2 db sárgarépa
- 1 db fehérrépa
- 2 db nagyobb burgonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 db paradicsom
- 3 dkg vaj
- 3 dkg disznózsír
- 6 szem bors
- 2 g szegfűbors
- 3 db babérlevél
- petrezselyem ízlés szerint
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek ecet
- 1 ek cukor
- 2 tk só
- 150 g tejföl
- apróra vágott friss, zsenge kapor
- 2 tk citromlé
Elkészítés
A marhahúst egy darabban feltesszük főni a csontokkal 2,5 liter hideg vízben. A vízbe beletesszük a borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és félpuhára főzzük.
Közben: ha nyers céklával dolgozunk, a céklát csíkokra vágjuk.
Felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a céklát, a felaprított paradicsomot, az ecetet, a cukrot, egy merítőkanálnyi húslevet és fedő alatt félpuhára pároljuk.
Ha félkész céklánk van, akkor vágjuk ugyanígy csíkokra és egyszerűen keverjük össze az előbb felsorolt hozzávalókkal, forraljunk rajta egyet és ezt öntsük majd a levesbe.
Ha a hús félig már puha, kivesszük a léből. A kockára vágott káposztát és krumplit a lébe tesszük és 15 percig főzzük.
Egy újabb lábasban vajat olvasztunk, rádobjuk az összevágott hagymát és a karikákra vágott répákat, szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.
Ezután jöhet a céklás keverék a levesbe.
Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, a marék petrezselyemzöldet.
Vágjuk kockára vagy szeletekre a kihűlt húst, tegyük vissza a levesbe, sózzuk és lassan gyöngyözve főzzük készre 2 óra alatt. A végén citromlével ízlés szerint savanyítsuk.
Eredetileg a recept 4 órás főzést ír – ettől lesz a lé sűrű. Majd legalább 12 órát állni hagyni, és csak másnap felmelegítve fogyasztani.
Tálaljuk tejföllel, kaporral és friss kenyérrel.
Céklás hummusz
Hozzávalók
- 1 közepes cékla
- 1 üveg/konzerv csicseriborsó lében (250g)
- 1 ek tahini (szezámmag paszta)
- só
- fehérbors
- őrölt római kömény
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 citrom leve
- 2-3 ek olivaolaj vagy lenmagolaj
Elkészítés
A céklát megmossuk, szárazra töröljük, alufóliába csomagoljuk és 200 fokos sütőben 1 óráig sütjük. Megvárjuk, amíg kicsit kihűl és lekaparjuk róla a héját.
A csicseriborsót lecsepegtetjük és aprítógépbe tesszük.
Adjuk hozzá a kockákra vágott céklát és a többi hozzávalót is, majd turmixoljuk simára. Ha túl sűrű, 1-2 evőkanál vízzel vagy olajjal lazíthatunk rajta.
Céklás brownie
Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez)
- 15 dkg főtt, reszelt cékla
- 15 dkg étcsoki
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 2 tojás
- 8 dkg liszt
- esetleg 1 marék dió/szeletelt mandula
Elkészítés
A céklát megmossuk és héjastul, egészben puhára főzzük.
Megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük.
A vajat és a csokit vízgőz felett felolvasztjuk.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük.
Hozzáadjuk a céklát, majd a lisztet, végül a kihűlt csokis-vajas masszát.
Kicsit keverünk rajta (ha túl sokat keverünk, a tészta kemény lesz) és kivajazott vagy sütőpapíros formába tesszük.
A tetejét megszórhatjuk dióval vagy mandulával.
180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A közepe maradjon egy kicsit lágy.