3 kihagyhatatlan céklás recept a levestől a desszertig

A céklát főleg savanyúságként esszük, de kár lenne itt megállni, amikor annyiféle ételt készíthetünk belőle. Három céklás receptet hoztunk, amiket mindenképpen érdemes kipróbálni.

A céklafogyasztás előnyei

A céklafogyasztás számos egészségügyi előnnyel járhat:

Fontos megjegyezni, hogy a cékla túlzott fogyasztása azonban néhány ember számára nem ajánlott, például azoknak, akiknek vese- vagy hólyagköve van. Mindenkinek javasolt konzultálni orvosával, mielőtt nagy mennyiségben fogyasztaná a céklát.

3 kihagyhatatlan recept céklából

Unsplash

A cékla sokoldalúan felhasználható, készülhet belőle egészséges innivaló, leves, köret, savanyúság, saláta, kenyérre kenhető kence, de akár édesség is.

Borscs

Hozzávalók

Elkészítés

A marhahúst egy darabban feltesszük főni a csontokkal 2,5 liter hideg vízben. A vízbe beletesszük a borsot, szegfűborsot, babérlevelet, és félpuhára főzzük.

Közben: ha nyers céklával dolgozunk, a céklát csíkokra vágjuk.

Felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a céklát, a felaprított paradicsomot, az ecetet, a cukrot, egy merítőkanálnyi húslevet és fedő alatt félpuhára pároljuk.

Ha félkész céklánk van, akkor vágjuk ugyanígy csíkokra és egyszerűen keverjük össze az előbb felsorolt hozzávalókkal, forraljunk rajta egyet és ezt öntsük majd a levesbe.

Ha a hús félig már puha, kivesszük a léből. A kockára vágott káposztát és krumplit a lébe tesszük és 15 percig főzzük.

Egy újabb lábasban vajat olvasztunk, rádobjuk az összevágott hagymát és a karikákra vágott répákat, szintén fedő alatt előpirítjuk őket. 10 perc után mehet a levesbe, mindenestül.

Ezután jöhet a céklás keverék a levesbe.

Tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, a marék petrezselyemzöldet.

Vágjuk kockára vagy szeletekre a kihűlt húst, tegyük vissza a levesbe, sózzuk és lassan gyöngyözve főzzük készre 2 óra alatt. A végén citromlével ízlés szerint savanyítsuk.

Eredetileg a recept 4 órás főzést ír – ettől lesz a lé sűrű. Majd legalább 12 órát állni hagyni, és csak másnap felmelegítve fogyasztani.

Tálaljuk tejföllel, kaporral és friss kenyérrel.

Pexels

Céklás hummusz

Hozzávalók

Elkészítés

A céklát megmossuk, szárazra töröljük, alufóliába csomagoljuk és 200 fokos sütőben 1 óráig sütjük. Megvárjuk, amíg kicsit kihűl és lekaparjuk róla a héját.

A csicseriborsót lecsepegtetjük és aprítógépbe tesszük.

Adjuk hozzá a kockákra vágott céklát és a többi hozzávalót is, majd turmixoljuk simára. Ha túl sűrű, 1-2 evőkanál vízzel vagy olajjal lazíthatunk rajta.

Pexels

Céklás brownie

Hozzávalók (20×30 cm-es tepsihez)

Elkészítés

A céklát megmossuk és héjastul, egészben puhára főzzük.

Megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük.

A vajat és a csokit vízgőz felett felolvasztjuk.

A tojásokat a cukorral habosra keverjük.

Hozzáadjuk a céklát, majd a lisztet, végül a kihűlt csokis-vajas masszát.

Kicsit keverünk rajta (ha túl sokat keverünk, a tészta kemény lesz) és kivajazott vagy sütőpapíros formába tesszük.

A tetejét megszórhatjuk dióval vagy mandulával.

180 °C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. A közepe maradjon egy kicsit lágy.

Unsplash

Kapcsolódó
Együnk több céklát, ez az ősz egyik vitaminbombája
A cékla igazi őszi zöldség, most van a szezonja, de keveset fogyasztunk belőle.