Otthon készült

Mentőöv a kánikulában a selymes-krémes gyümölcsleves

nosalty
nosalty
Tetszőleges gyümölcsökből és azok sokféle kombinációjával elkészíthető.

Az egyik legkedvencebb nyári fogásunk a gyümölcsleves: jól behűtve igazi mentőöv a forróságban. Tetszőleges gyümölcsökből és azok sokféle kombinációjával elkészíthető, így könnyen a saját ízlésünkre alakíthatjuk.

Nyáron érdemes mindig az éppen termő idénygyümölcsökből készíteni, de akár az évben többi részében is készíthető almából, körtéből, valamint fagyasztott és konzervgyümölcsökből, de banán is csempészhető bele. A Nosalty selymes-krémes gyümölcslevese valóban mentőöv a nagy kánikulában.

Íme a recept.

Hozzávalók

  • 300 g alma (2db)
  • 300 g nektarin (2-3db, bármilyen barack)
  • 200 g banán (2db)
  • 300 g meggy
  • 100 g piros ribizli
  • fahéj ízlés szerint
  • szegfűszeg ízlés szerint
  • gyömbér ízlés szerint
  • kardamom ízlés szerint
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 2 ek cukor
  • 2.5 l víz
  • 3 evőkanál kukoricakeményítő
  • 250 g joghurt

Elkészítése

  • A megtisztított, darabolt gyümölcsöket egy nagy edénybe tesszük. Ízlés szerint fűszerezzük, hozzáreszelünk jó sok citromhéjat és megszórjuk kevés cukorral vagy édesítőszerrel.
  • Felöntjük körülbelül 2,5-3 liter vízzel, alaposan elkeverjük, majd közepes lángon 20 percet főzzük.
  • Egy kisebb tálba tesszük a keményítőt és a joghurtot, majd felöntjük pár merőkanállal a leves levéből, és teljesen csomómentesre keverjük.
  • A keményítős keveréket visszaöntjük a levesbe (érdemes egy szitán átszűrve önteni, így biztos nem kerül bele keményítőcsomó), és 1-2 perc alatt összefőzzük.
  • A kész levest hagyjuk szobahőre hűlni, majd pár órára vagy akár egy éjszakára hűtőbe tesszük.
  • Tálaláskor díszíthetjük kevés plusz tejszínnel, mascarponéval vagy joghurttal és friss gyümölcsökkel.

Kapcsolódó
Borral és szódával készül a hűsítő gyümölcsleves
A bor kissé savanykássá teszi, ettől lesz különös.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik