Javában dübörög az október 19-22. közötti kolbászfesztivál, melynek nyitónapján a Mokry Sámuel sátor színpadán adták át a nagy érdeklődéssel várt szárazkolbász-készítő verseny legjobbjainak az elismeréseket. Idén kolbászkirálynő került a képzeletbeli trónra.
A zsűrizést már két héttel ezelőtt megtartották, amikor szinte laborként funkcionált a rendezvénypajta, annyira tüzetesen vizsgáltak meg minden kolbászt a pontozók Prohászka Béla zsűrielnöknek, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökének a vezetésével.
Először egészben nézték meg a kolbászt, ahogy a boltokban, piacokon látják a vásárlók. A megvágása után nyílt meg a termék, látszott a hús és a szalonna aránya, a fűszerek összedolgozása. Számított a termék karakteres íze, ugyanakkor a jó kolbásznak kerek az ízvilága, tehát egyik fűszer sincs túlsúlyban. A bírálók a külső megjelenésre – szín, forma -, a metszéslapra, a termék állományára 10-10, az ízre 20 pontot adhattak.
A döntőbe a csoportok legjobbnak ítélt termékeiből kettő-kettő jutott, és ott ezeket a kolbászokat, szintén anonim módon, külön pontozták.
Hölgyeké lett a második és a harmadik díj is a zsűri döntése alapján, és ami először fordult elő, anyja és lánya végzett a dobogón. Az újkígyósi Pallérné Benkó Mónika érdemelte ki az ezüstérmet, lánya, a nyolcéves Laura pedig a bronzot.
A szárazkolbászverseny nemzetközi volt, ennek megfelelően főként Szlovákiából érkeztek versenydarabok Pozsonytól Megyercsig. A zsűri Ian Opausky kolbászát találta a legjobbnak a határon túlról érkezett kolbászok közül.