Otthon készült

Etyeken készül az ország legjobb sajtja

hegedűs sajtműhely
hegedűs sajtműhely
Hagyományosan rézüstben készül.

A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése. Idén – a szeptember végén Etyeken rendezett 11. sajtmustrán – 161 mintát bírált el a szakmai zsűri.

A bírálat eredményeként 4 arany, 19 ezüst és 20 bronz minősítést adtak át és megválasztották az ország legjobb sajtját, mely 2023-ban az etyeki Hegedűs sajtműhely 24 hónapon át érlelt Hegedűs sajtja lett.

hegedűs sajtműhely

Hegedűs sajt

A Hegedűs sajt a 2008 óta működő etyeki sajtműhely legspeciálisabb sajtja, francia eredetű „comté” típusú alpesi sajt, melynek édeskés íze az alpesi sajtokéhoz hasonló.

Ez az egyetlen termékük, ami nyers és pasztőrözött tejből készül. 400 liter tejből készítik, melyből körülbelül 40 kilós sajtkorongot kapnak.

1 sajtkorong 66 cm átmérőjű, 11 cm magas és körülbelül 35-40 kg.

A 11. Magyar Sajtmustra zsűrijében három külföldi szakértő is helyet kapott. A sajtbírálat fővédnökségét Lionel Guérin a Enilbio Poligny Tejipari Szakiskola nyugdíjas tanára, a Párizsi Mezőgazdasági Kiállítás sajtversenyének egyik szervezője vállalta.

Lionel Guérint a sokévi oktatómunkájáért a Magyar Sajtkészítők Egyesülete “Magyar Sajtkészítők Mestere” címmel tüntette ki.

A 11. Magyar Sajtmustra eredményei

Arany minősítés

  • Tolbán Sajtmanufaktúra – Tolbán Kék
  • Kriskó Sajtműhely – Hagyományos házi tejföl
  • Sajtár Manufaktúra/Pálfai Gábor – Prémium joghurt
  • Hegedűs Sajtműhely – Hegedűs sajt, AZ ORSZÁG LEGJOBB SAJTJA 2023-BAN
  • Maszlik Családi Gazdaság – 2 éves tehénsajt

Ezüst minősítés

  • Kriskó Sajtműhely – Móvári sajt
  • Domonkosné Sebestyén Krisztina – Orda golyó
  • Csíz Sajtműhely – Baracskai Félkemény Öreg
  • Hanufer Balázs – Tirosina
  • Domonkosné Sebestyén Krisztina – Joghurt
  • Kriskó Sajtműhely – Szélmalom félkemény sajt
  • Csíz Sajtműhely Kft – Baracskai félkemény sajt
  • Breier Farm – Tanya vaj
  • Hanufer Balázs – Kemény sajt
  • Mocskonyi Rea Ezüst kecske – KéKecske sajt
  • Fríz Cheese – Natúr joghurt
  • Molnárné dr. Nagy Viola – Natúr joghurt
  • Bikácsi Sajtműhely – Fehér szarvas
  • Csengő Manufaktúra Kft. – Zsíros, rögös túró
  • Tejmalom – Tejföl (20%)
  • Lovassy-Seres Judit – Camembert
  • Hertlikné Kiss Zita/Apis Farm – Natúr kecske camembert
  • Hanufer Balázs – Pásztor sajt
  • Tolbán Sajtmanufaktúra – Fehérpenészes lágysajt

Bronz minősítés

  • Csengő Manufaktúra Kft. – Poharas joghurt
  • Breier Farm – Pilisi sajt
  • Hertlikné Kiss Zita/Apis-Farm – Kecskevaj
  • Halda Sajt – Aktív szenes camembert
  • Sárig Attila – Gyimesi gyógysajt (5 hónapos)
  • Alpokalja Sajt – Jóska bátyám kedvence
  • Kriskó Sajtműhely – Miklós deák csemegéje
  • Kincses Sajtműhely – Parenyica
  • Breier Farm – Tanya sajt
  • Cseppnyi Birtok – Natúr krémsajt
  • Sárig Attila – Gyimesi gyógysajt (7 hónapos)
  • Németh Anita Eszter – Parenyica sajt
  • Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Sajtmanufaktúra – Baráthegyi krémfehérsajt
  • LepkeSajt/Lepés Bea – Parenyica
  • Ficsor Árpád, Paraszt Sajt – Öreg Svájcer
  • Domonkosné Sebestyén Krisztina – Parenyica
  • Hegyi György – Nitus
  • Vászolyi Sajtmanufaktúra – Félkemény sajt
  • Magyardombegyházi Sajtműhely – Natúr lágy kecskesajt
  • Domonkosné Sebestyén Krisztina – Burrata
Kapcsolódó
Ez lett a világ legdrágább sajtja, amiből egy falat is tízezrekbe kerül
Nem kevés pénzt fizettek egy 2,2 kilogrammos, kézzel készített sajtért.
Olvasói sztorik