Otthon készült

20 éves magyar szobafestő lett Európa legjobbja

Aranyérmet nyert a szobafestők Európa-bajnokságán a kölkedi Czimmer Bálint, írja a Szabad Pécs.

A Lengyelországban megrendezett kontinensviadalon Bálint 14 vetélytársát utasította maga mögé. Viszonylag fölényesen győzött, a megszerezhető 100 pontból 79-et ért el, a másodikként „befutó” versenyző 74-et.

Ez azért is nagy szó, mert egy ilyen versenyen milliméteres tűréshatárral tapétázni, vagy színes sokszögeket festeni a fehér falra, vonalzó nélkül. És persze nagyon kell tudni glettelni, mert a mutatós festés legfőbb titka a tükörsima falfelület.

Azt is elvárják a versenyzőktől, hogy egy szín 3-4 megadott árnyalatát szemmértékkel pontosan kikeverjék, vagy egy papírra nyomtatott kesze-kusza mintát nagyítva vigyenek fel a falra. Az ajtómázolásnál pedig az egyik alapkövetelmény, hogy a versenyző képes legyen hibátlanul körbefesteni egy díszcsíkot, amit előtte nem „maszkol” le ragasztószalaggal, derül ki a lap cikkéből.

Arra a felvetésre, hogy miért akart szobafestő lenni,  a mindössze 20 éves férfi úgy felelt a lapnak,

van egy lelakott, koszosfalú lakás, odamegy egy festő, dolgozik pár napot, és a lakás egészen más lesz, megújul, jó lesz oda bemenni, körbenézni, berendezni, ott lakni. Egy festő csodákat tud tenni egy lakással vagy egy házzal.

Bálint felmenői között és rokonságában egyébként nem volt festő, viszont igazi iparos család az övé. Nagyapja kőműves, apja, Czimmer Zoltán asztalos, van a rokonságban gépész, ezért aztán a família meg tud építeni egy házat úgy, hogy nem kell hívni szakembert egyet se, olvasható a riportban.

A jövővel kapcsolatban Bálint kijelentette, nem tervez külföldre költözni, itthon akar festővállalkozást indítani, de egyelőre még vár, mivel felajánlottak számára egy szakoktatói állást volt iskolájában, a pécsi Pollack Mihály Technikumban.

Kapcsolódó
Szokatlan női karrierút: építőmérnökből szobafestő
Ha az ember építőmérnököt keres, nem feltétlenül egy nőt vár. Ha szobafestőt, akkor meg pláne nem. Pedig létezik mindkettőre női példa, ráadásul egy személyben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik