Otthon készült

Így készül házilag mézeskalács fűszerkeverék

pixabay
pixabay
Hogy többet ne kelljen rá vadászni a boltokban.

Az ünnepi időszak talán egyik legkeresettebb terméke a mézeskalács fűszerkeverék, hiszen rengeteg karácsonyi sütemény és recept alapját képezik a benne található fűszerek. De miért is vásárolnánk meg drágábban a boltokban, ha mi magunk is elkészíthetjük, ráadásul karácsony közeledtével sokszor már nem is találni a polcokon. A Magyarországom honlapján olvasható melyek azok a hozzávalók, amikkel kellemes ízharmónia érhető el ahhoz, hogy tökéletes sütemény kerüljön a karácsonyi asztalra.

A karácsony közeledtével biztosan veled is előfordult már, hogy hiába kerested, már nem találtad a mézeskalács fűszerkeveréket a boltok polcain. Idén, hogy ne ess újra ebbe a hibába, készítsd el házilag a mézeskalács fűszerkeveréket, amivel ráadásul még spórolhatsz is, hiszen az előre összekevert alapfűszerekért sokszor drágább árat kérnek el, mintha mi magunk kevernénk össze. Ha az ünnepek közeledtével a kamra polcán lapul, akkor bármikor neki állhatsz egy kis karácsonyi sütemény készítésének.

pixabay

A mézeskalács fűszerkeverék hozzávalói

Ahhoz, hogy tökéletes mézeskalácsfűszert gyártsunk házilag, a következő fűszerekre, alapanyagokra lesz szükségünk:

  • 1 mokkáskanál kardamom
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • fél mokkáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • fél mokkáskanál őrölt csillagánizs
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg

A házi mézeskalács fűszerkeverék elkészítéséhez

Miután ellenőrizted, hogy minden alapanyag fűszered meg van-e a házi mézeskalács fűszerkeverékhez már csak annyi a dolgod, hogy a fűszereket összekeverd, majd egy jól záródó üvegcsében tárold.

További ízesítéseket is készíthetünk, például készíthetünk narancsos mézeskalács fűszert, ha egy egész narancs- és egy fél citromhéját lereszeljük, majd kiszárítjuk és ez után hozzákeverjük a többi fűszerünkhöz.

Mézeskalács fűszerkeverék ajándékba

A házi készítésű ajándékoknak egy kicsit mindenki jobban örül, hiszen tudják, hogy sokkal több időt szántunk rájuk már az elkészítéssel is, mintha egy sokadik bögrét vagy valamilyen tárggyal ajándékoznánk meg. A mézeskalács fűszerkeverék ráadásul az egyik leghasznosabb ajándék is, hiszen az ünnepek alatt szinte nincs olyan háztartás, ahol ne használnák ezeket a fűszereket egy-két recepthez és süteményhez.

pixabay

A mézeskalácsot kezdetben az istenek tiszteletére sütötték, majd később a karácsony jelképes süteményévé vált. A mézeskalács finom és nagyon mutatós, nem csak ajándéknak tökéletes, dekorációs elemként is funkcionálhat, különböző formákban kiszaggatva beragyoghatja az ünnepet.

Kapcsolódó
Újdonságokkal nyit november 17-én az Advent Bazilika
Háromszor nyerte el az Európa legszebb karácsonyi vására elismerést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik