A Nosalty egyszerű, de nagyszerű receptjével garantáltan finom és puha mézeskalács készíthető.
Hozzávalók
- 8 bögre finomliszt
- 1.5 bögre porcukor
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 2.5 dl méz
- 30 dkg vaj
- 3 db tojás
- 3 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál szegfűszeg
Elkészítés
Az átszitált lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket jól összekeverjük. A mérce egy 2.5 dl- es bögre.
A mézet és a vajat megmelegítjük, de csak éppen hogy. Majd hozzáöntjük a liszthez, és a tojásokat is beleütjük.
Egy villával kissé összedolgozzuk, csak annyira, hogy egy kicsit elvegyüljenek az anyagok. Ezután kézzel egynemű tésztát gyúrunk. Mikor ez kész, becsomagoljuk folpackba, és 10-15 percre betesszük a hűtőbe, hogy a vaj visszahűljön.
Három részre osztjuk a tésztát, egyenként kinyújtjuk, és formázzuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 4-es fokozat). A kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 10 PERC (NEM TÖBB!) alatt megsütjük. Tényleg nem szabad tovább sütni, mert akkor kemény lesz. Ez a kulcs!
Ne tegyük zárt dobozba, hadd szívja be a levegő páráját, és akár egy hónapig is puha marad.