Otthon készült

A legfinomabb sajt, ami nem tejből készül

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
A régi idők kedvenc édességét ti is szerettétek?

Nagyjából mostanában ér véget a birsalma szezonja, de aki igyekszik, még talál a piacokon. Érdemes is beszerezni, mert az egyik legkülönlegesebb gyümölcsünk, melyből számos remek finomságot lehet készíteni. Az egyik legismertebb és legkedveltebb ezek közül a birsalmasajt, írta honlapján a Greendex.

A birsalma története

Jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek: a rómaiak és a görögök is tisztában voltak azzal, hogy a birsalma segít megelőzni egyes betegségeket, míg egészen a középkorig potencianövelő „szerként” is nagy népszerűségnek örvendett. Nem véletlenül, hiszen Vénusz szent gyümölcseként tartották számon.

Az Ázsia dél-nyugati részein, valamint a Kaukázusban őshonos birs évszázadok óta a magyar konyha kelléke is, még akkor is, ha használata látszólag visszaszorult. Első hazai említése 1395-ből való, Lippay János jezsuita szerzetes 1600-as években kelt Posoni kert című munkájában pedig már részletesen bemutatja a fajt, és ír többek között arról, hogy sajtot is készítenek belőle.

pixabay

Sajtot gyümölcsből?

A gyümölcssajtok főzött és szárított készítmények, és általában hosszú hónapokig vagy akár még tovább eltarthatók. A birsalmasajt birsalma alapú, édes ízvilágú, sűrű állagú, desszert jellegű készítmény, a gyümölcssajtok egyik jellemző típusa. Elkészítése egyszerű és mélyhűtés nélkül is több hónapig eltartható, ezért hagyományosan az egyik legrégebbi édesség Magyarország területén.

A sajt hagyományos elkészítése során az erre alkalmas gyümölcsökből – például almából, szilvafélékből – sűrű lekvárt főznek, majd ezt valamilyen módszerrel megszárítják. A 19. századtól kezdve cukor is kerül a sajtba. A cukortól jobb lett a sajt íze, és tovább eltartható.

A birsalmasajt receptje

Hozzávalók

  • 1 kg birsalma
  • 700–800 g cukor
  • egy fél citrom leve
  • dió (elhagyható)

Elkészítése

  • Az alaposan megmosott birsalmákat negyedeljük, és egy éles késsel eltávolítjuk a magházat.
  • Hámozni nem kell, az viszont fontos, hogy vágjuk ki az esetleges rossz részeket.
  • A gyümölcsöt feltesszük főni annyi vízben, ami épp ellepi, és hozzáadjuk a citromlevet.
  • Addig főzzük, míg a gyümölcshús megpuhul.
  • A megfőtt gyümölcsről könnyű lehúzni a héját, de egyáltalán nem szükséges, ez egyéni ízlés kérdése.
  • A megpuhult birsalmát egy vastag falú lábosba tesszük és egy botmixer segítségével pürésítjük.
  • Ezután folyamatos keverés mellett kis lángon főzni kezdjük.
  • Amikor keverés közben már látjuk a fazék alját, hozzáadhatjuk a cukrot, ami a pép súlyának 70–80%-a legyen.
  • Addig főzzük így, amíg elég sűrű lesz, illetve a színe egy kicsit sötétebbé válik.
  • Amikor úgy érezzük, hogy elkészült, vegyünk ki egy keveset egy kistányérra, ha hamar megszilárdul, valóban kész vagyunk.

Formázása

  • Miután elkészült rögtön kiöntjük a masszát a kiválasztott formába.
  • Ha szeretnénk, ilyenkor tehetünk bele diót vagy más magvakat is.
  • Ezután vagy hűtőbe tesszük a birsalmasajtot, ha gyorsan el akarjuk fogyasztani, vagy szárítjuk.
  • Utóbbi történhet aszalógépben, sütőben, de ha nem sietünk, akkor bármilyen száraz, jól szellőző hely megteszi. Ha ezt választjuk, fontos naponta megfordítani, hogy minden irányból érje a levegő.

Wikimedia Commons

A birsalma jótékony hatásai

Hatékonyan csökkenti a megfázás és az influenza tüneteit, kiváló gyulladáscsökkentő és méregtelenítő, megszünteti a székrekedést, elősegíti a fogyást, külsőleg használva javítja a bőr feszességét. Mivel erős antioxidáns, a rákot okozó, és a sejtek öregedését felgyorsító szabad gyökökkel szemben is sikerrel veszi fel a harcot.
Antioxidáns hatóanyagai révén ösztönzi az immunrendszer működését, megóv a szezonális betegségektől: segítségével a nátha, a megfázás és az influenza biztosan nem vesz le a lábunkról, hiszen magas vitamintartalma meggátolja a betegségek kialakulását. Hozzájárul a légúti megbetegedések, a hörghurut és a tüdőgyulladás kezeléséhez. Gazdag vasban, ami ösztönzi a vörös vérsejtek képződését. A birsalma ezen kívül csökkenti a gyulladásokat, csillapítja a fájdalmakat, szabályozza a vérnyomást.

Kapcsolódó
Így őrizhetjük meg télen a gyümölcsökben rejlő vitaminokat
Az ősz szerencsére rengeteg ízletes, vitaminokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal teli gyümölcsökkel kényeztet minket, melyekből ínycsiklandozó befőtt, lekvár készíthető vagy akár aszalva is eltehetjük a teli hónapokra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik