Otthon készült

Kiváló minőségű élelmiszer lehet a zsemlemorzsa

pixabay
pixabay
A dúsított tésztából készült tartós péksütemények, uborka, rizs és sütőtök termékkörre is megnyílhat a pályázási lehetőség.

Hamarosan bővülhet a Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegy termékkategóriáinak száma – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az MTI-vel.

A közlemény szerint a gyártók és fogyasztók körében is egyre népszerűbb védjegyet 14 kategóriában 50 féle termékre lehet elnyerni, ezek között van tejtermék, húskészítmény, pékáru, friss, feldolgozott és gyorsfagyasztott zöldség, valamint gyümölcs is.

Védjegyhasználati joggal jelenleg 133 termék rendelkezik, amelyek közül 113 gyártói, 20 pedig kiskereskedelmi márkás élelmiszer

– tették hozzá.

A kamara a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével (FÉSZ) folyamatosan dolgozik az ÉLBC (Élelmiszerlánc-biztonsági Centrum Nonprofit) Kft.-vel az új pályázati felhívások kialakításán.

A közeljövőben dúsított tésztából készült tartós péksütemények, uborka, rizs, zsemlemorzsa és sütőtök termékkörre nyílhat meg a pályázási lehetőség

– írták.

Kiemelték, hogy a Magyarországon bejegyzett 46 élelmiszer tanúsító védjegy közül az egyetlen, nemzeti minőségrendszerként is elismert védjegy a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ). A 2020-ban elindult tanúsító védjegy első pályázati felhívása 2020 februárjában jelent meg.

Kitértek a védjegy arany fokozatára is, amelynek pályázati lehetőségét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Termékmustra előzi meg. Ennek során a Nébih által koordinált laboratóriumi, valamint érzékszervi és csomagolástesztből álló vizsgálatsorozat történik, amelynek célja az adott termékkör szereplőinek összehasonlítása.

A KMÉ-védjegy használati jogát három évre kaphatják meg a gyártók és a forgalmazók.

Ez idő alatt kötelező önellenőrzések és utóellenőrzések biztosítják, hogy a pályázó és a védjegyet viselő termék is a teljes védjegyhasználati ciklusban megfeleljen a tanúsítási követelményeknek

– olvasható a kamara közleményében.

Kapcsolódó
Ez ma a 12 legjobb tejföl az országban
Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet kaptak gyártóik és forgalmazóik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik