Otthon készült vasárnapi ebéd

Így süssünk orosz, japán és német palacsintát

Próbáljuk ki más nemzetek finomságait!

Ha palacsintáról van szó, abban elég nagy egyetértés tud lenni bármilyen emberek között: kell! A töltelék tekintetében azért vannak különböző csoportok, van, aki a túrósat, van, aki a lekvárosat, míg más a fahéjasat favorizálja. Ez nem csak nálunk van így, úgy tűnik, a palacsintát minden nemzet szereti, viszont mindenki máshogy csinálja. Nézzünk három ilyen receptet, az orosz, a japán és a német palacsintáét!

A palacsinta és a méhlepény

Hogy mi köze egymáshoz a két dolognak? Nos, a palacsinta a latin placenta szóból származik, ami (méh)lepényt jelent, természetesen az alakja után nevezték el.

A palacsinta eredete a római korig vezethető vissza, a lepényszerű tésztát kerek kövön vagy a legendárium szerint bronzpajzson sütötték. (Viszont a római legionáriusok pajzsa, a Scutum valójában fából készült, akárcsak a Clipeus, vagyis megkérdőjelezhető ennek igazságalapja.) Összetétele liszt, víz és kevéske só volt. Nagyon fontos szerepet játszott a római légiók ellátásában, mert hosszabb ideig eltartható volt. Ekkoriban húsfélékkel fogyasztották.

A kutatások szerint a palacsinta a római légiók nyomán terjedhetett el a Duna medencéjében és tőle nyugatabbra is, német, francia, angol vidékekre. Az első feljegyzéseket – amelyekben recept is szerepelt – már 1439-ben lehetett olvasni.

A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A néphagyomány szerint húshagyókeddig minden olyan elspájzolt élelmiszert el kellett fogyasztani, amit a másnapi hamvazószerdával kezdődő negyvennapos böjt alatt tilos volt enni. A palacsintatészta egyik alapanyaga a tojás, és a kisütéséhez akkoriban zsírt

Híres magyar specialitás a hortobágyi palacsinta és a rakott palacsinta, valamint egy világhírnevet szerzett különlegesség, a Gundel-palacsinta, amelyet Márai Sándor felesége, Matzner Lola talált ki, és amely mára hungarikummá vált.

3 palacsinta a nagyvilágból

Wikimedia Commons

Az orosz palacsinta – Blini

Hozzávalók

a tésztához

  • 4 db tojás
  • 7 g szárított élesztő
  • 1 kk cukor
  • 20 dkg liszt
  • 3 dl tej

a feltéthez

  • sajtkrém
  • kaviár
  • lilahagyma
  • kapor

Elkészítés

1,5 dl tejben elkeverjük a tojássárgákat.

Beleszitáljuk a lisztet.

A másik 1,50 dl tejben elkeverjük cukrot és a szárított élesztőt, felfuttatjuk, majd a tojásos keverékhez adjuk.

Egy konyharuhával letakarva 45 percig pihentetjük.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a sárga masszához keverjük.

Egy serpenyőt kikenjük 1-2 csepp olajjal és kisebb halmokat kanalazunk bele a tésztából. Közepes fokozaton mindkét oldalát pirosra sütjük.

Lehet édesen és sósan is kínálni. Nálunk a gyerekeknek a csokis gyümölcsös ízlett, mi a férjemmel inkább a bacönös, lazacos változatot fogyasztottak.

Ízlés szerinti feltétet halmozunk rá – ez lehet még lazac, tejföl, uborka, de akár édesen is fogyasztható.

Wikimedia Commons

Japán felhőpalacsinta

Hozzávalók

  • 4 tojásfehérje
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 tk citromlé
  • 6 csapott ek cukor
  • 60 ml tej
  • 2 tk vaníliakivonat
  • 6 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 0,5 tk só
  • vaj a sütéshez és a tálaláshoz
  • juharszirup vagy gyümölcsszósz a tálaláshoz

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval.

A tojássárgákat elkeverjük a vaníliával és a tejjel.

A kettőt összekeverjük, és a hűtőbe tesszük fél órára.

A szobahőmérsékletű tojásfehérjét a sóval és a citromlével habbá verjük, majd végig kevergetve több részletben hozzáadjuk a cukrot, hogy fényes habot kapjunk.

Kivesszük a hűtőből az alap masszát, és óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot.

Egy nyomózsák csücskét levágjuk úgy, hogy 2,5-3 cm-es lyukat kapjunk. Beletöltjük a masszát.

Egy nagy serpenyőt közepesen erős lángon felmelegítünk. 4 adagot a masszából a serpenyőbe nyomunk egy folyamatos nyomással, mintha egy nagy habcsókot készítenénk. A masszakupacok körül hagyunk 1-2 centi helyet, hogy sütés közben terülni tudjanak. 3 evőkanál vizet öntünk a palacsinták köré, és azonnal lefedjük az edényt. Gőzben sütjük készre a palacsintákat 5-6 perc alatt. Akkor lesz jó, ha az alja kissé megbarnul és a teteje érintésre szilárd.

Wikimedia Commons

Német palacsinta – dutch baby

Hozzávalók

  • 4 ek vaj
  • 3 közepes alma
  • 10 dkg liszt
  • 1,8 dl tej
  • 1 csipet só
  • 0,5 tk sütőpor
  • 1 ek cukor
  • 4 tojás
  • fahéjas porcukor (tetejére)

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Az almákat pucoljuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre.

A vajat tegyük egy 30 centiméter átmérőjű, sütőben is használható serpenyőbe (jó a jénai tál is), majd tegyük a sütőbe pár percre, hogy megolvadjon.

Keverjük össze a sót, a cukrot, a lisztet, a sütőport, majd adjuk hozzá a tejet és a felvert tojásokat is. Keverjük alaposan össze, míg egynemű nem lesz a massza.

Ha megolvadt a vaj, vegyük ki a serpenyőt sütőből, majd tegyük bele körben az almaszeleteket. Öntsük rá a tésztát.

Kb. 20-25 percig süssük, míg a széle és a teteje aranybarna nem lesz. Hagyjuk picit hűlni, majd fahéjas cukorral megszórva tálaljuk.

Wikimedia Commons

Kapcsolódó
Jókai bableves után szabadon: így készül a komáromi Jókai palacsinta
2022-ben a Jókai palacsintát választották az év ételének Komáromban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik