Ha valamit elrontunk főzés vagy a sütés során fontos, hogy megtaláljuk az okát miért nem sikerült, illetve azt, hogyan tudjuk kiküszöbölni. Most összeszedtük azokat a konyhai bakikat, amiket már mi is elkövettünk – és ha nem is mind saját kútfőből –, viszont ma már az összesre van megoldásunk, írta a Nosalty.
A recept leírása szerint hozzáadtad a kellő mennyiségű sütőport, mégsem jött fel tisztességesen a tészta.
Megoldás: a felbontott sütőpor nagyjából fél évig marad használható, utána veszít az erejéből. Ha nem vagy benne biztos, hogy jó-e még, akkor kanalazz fél teáskanállal egy adag forró vízhez, és ha pezsegni kezd, akkor nyert ügyed van, viszont ha nem történik semmi, akkor már túl régi.
Gyakran megesik, hogy egy icipici tojáshéj belekerült a fehérjébe, és hiába ügyeskedsz kiskanállal, egyszerűen képtelenség kihalászni, mert mindig kicsúszik belőle.
Megoldás: moss kezet, és nedvesítsd be a mutatóujjad. Vedd célba a fehérjét, és láss csodát könnyedén az ujjadhoz fog tapadni. Nyomd az edényhez, húzd végig a falán, és mehet a kukába.
Behabartad a levest vagy főzeléket, de elszámítottad magad, több liszt kellett volna bele, mert nem elég sűrű.
Megoldás: egy darab vajat keverj össze dupla mennyiségű liszttel, és gyúrj belőle gombócot. Csipkedd az ételhez, és kézi habverővel keverd benne simára.
Egy jó fűszeres fogást készítesz, amihez kellő mennyiségű fűszert adtál, mégis alig érzed az ízét.
Megoldás: két dolog jöhet szóba. Vagy túl régi volt a fűszered, és elvesztette az aromáját, vagy nem csalogattad őket elő. Mielőtt az ételhez adnád, előtte száraz serpenyőben pirítsd meg a szárított fűszereket, amíg illatozni nem kezdenek, majd ezután ízesíts velük.
Vettél egy adag salátát, vagy friss, vágott fűszernövényt, de vagy megfeledkeztél róla, vagy nem használtad el mind, és megfonnyadt.
Megoldás: mielőtt a hűtőbe tennéd, nedvesíts meg egy konyhai papírtörlőt, tekerd bele a fűszernövényt, vagy fedd le vele a saláta dobozát, és így rakd el. A végtelenségig persze nem áll el, de sokkal tovább friss marad.
Beledobáltad a meggyet vagy bármilyen gyümölcsöt a sütibe, csodásan néz ki, de amint elkezded sütni, lesüllyed az aljára, és nem is látszik az egészből semmi.
Megoldás: forgasd meg kevés lisztben a gyümölcsöt, és így tedd bele a tésztába. A sütés végén garantáltan ugyanúgy a tetején fog díszelegni.
Kőkemény habot akartál verni, ami áll mint a cövek, aztán végül kicsapódott és szétesett az egész.
Megoldás: még ekkor sincs minden veszve, tökéletes ugyan már nem lesz a tejszínhab, de még használhatóvá varázsolhatod, ha öntesz hozzá még egy kevés tejszínt, és finoman elkavarod benne.