Otthon készült

Új életre kelti a fát és a vasat a zalai szobrász

A zalaegerszegi fa- és fémszobrász három éve lépett a nagyközönség elé alkotásaival, amelynek sikere új lendületet adott hobbijának, és mindössze három hónapja hagyta el polgári foglalkozását, hogy csak a kézművességnek éljen.

Görcsi József mottója: a fa elkorhadna a vasat megenné a rozsda… mielőtt a természetes anyagok elenyésznek kezei alatt, új tárgy születik.

A kézműves Zalaegerszegen él a feleségével és mint mondta, mindig is szeretett barkácsolni és csodálta a fát, a fémet, ahogyan új formák születhetnek belőlük.

Kezdetben fő munkám mellett újrahasznosított alkotásokat készítettem a családnak és barátoknak, ez volt a hobbim, az alkotás töltött fel, a kreatív energiák kapcsoltak ki a mindennapi élet zakatolásából. Az első igazi megmérettetésem 2021-ben volt, a budapesti karácsonyi vásár, ahol végül sikeresnek bizonyult a kitelepülésem

– mesélt József az első vásárról, melynek sikerén felbuzdulva új impulzusokat kaptak azok a kreatív energiák és Zalaegerszegen, egy újrahasznosítás jegyében szervezett kiállításon ő is részt vehetett szobraival, majd felkérték egy önálló tárlatra is.

Nézze meg a galériában a különleges alkotásokat!

Galéria

Alig pár hónapja hoztam meg azt a döntést, hogy teljes emberként, minden erőmmel a kézművességre fogok koncentrálni és május óta már főállásban készíthetem a szobrokat. Három kézműves boltban vannak jelen a szobraim és vasárnaponként kézműves piacra járok és az interneten is van egy oldalam, ahol bemutatom a műveimet.

József elmondta azt is, hogy sokszor nem is fontos számára, hogy a vásárokon minden érdeklődő vásároljon a standjánál. Neki már az is jó érzés, mikor látja az arcokon a mosolyt, amit a szobraival rajzol az arcokra.

Mikor megállnak a standom előtt hosszú percekig csodálva a szobraimat, ez igazán nagy boldogsággal tölt el és így töltődőm fel. Szerencsés is vagyok, mert amit a legjobban szeretek most, az a munkám

– emelte ki a kézműves, aki arra a kérdésünkre, hogy mivel tölti szabadidejét, visszakanyarodott az alkotáshoz. Neki ugyanis most a szobrászat egyszerre a munka és a kikapcsolódás is.

Az ihletet pedig a mindennapok szolgáltatják számára. Egy kirándulás Balatonfüreden, ahol egy előkelő pár sétapálcával és napernyővel került a közelébe, rögtön egy újabb kompozíciónak az alapját adta meg.

De ha egy kerékpárost lát az utcán, akkor az is megindít benne valamit és meg is születhet egy vagány, bringás szobor.

József elmondta, hogy szokott dolgozni megrendelésre is, készít szobrokat esküvőre,  ballagásra, születésnapra és évfordulókra is, ami pedig a jövőt illeti, most az elsődleges célja az, hogy minél több kézműves boltban megjelenhessenek alkotásai.

Most járom igazából ki az utamat, még csak néhány hónap telt el, hogy élethivatást választottam, úgyhogy sok még a tennivaló, de minden percét élvezem

– tette hozzá.

Kapcsolódó
Életfát is készített falujának a lakatos fémszobrász
A fémhulladék újrahasznosítása volt a lakatosmester célja és művészet lett belőle.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik