Otthon készült

Két tonna halból főznek halászlét Tiszacsegén

FACEBOOK/TISZACSEGEI HALÁSZCSÁRDA
FACEBOOK/TISZACSEGEI HALÁSZCSÁRDA
A halászlét 50 kilogramm piros paprikával és mintegy 200 kilogramm vöröshagymával ízesítik.

Tizenhetedik alkalommal rendezik meg a Tiszacsegei Halászlé Fesztivált július 5-én.

A rendezvényt a Tisza-part, a halászcsárda és a halfogyasztás népszerűsítésére indították útjára, mára pedig az ország szinte minden területéről, de a környező országokból és érkeznek vendégek a hagyományosan július első szombatján sorra kerülő egész napos rendezvényre.

Az első alkalommal még két üstben készült a halászlé, most 15 üstben főznek majd hétezer adag hagyományos és korhely halászlét a vendégeknek, mintegy két tonna hal felhasználásával.

A halászlét 50 kilogramm piros paprikával és mintegy 200 kilogramm vöröshagymával ízesítik, miközben kisütnek a nap folyamán 800-1000 pontypatkót és 41 kilogramm keszeget.

A szabadtéren készülő halászlét jelentős árengedménnyel kínálják szombaton, és tapasztalataik szerint sokan ilyenkor veszik meg a karácsonyi halételt is, amit addig fagyasztva tárolnak.

A csárda munkatársai már egy hete folyamatosan dolgoznak, hogy minden készen álljon a szombati fesztiváltra: a tüzeket éjjel kettőkor gyújtják meg az üstök alatt, hogy időben elkészüljön a nagy mennyiségű halászlé.

Egész napos kulturális programokkal is várják a halászléfesztivál vendégeit: hagyományosan minden évben fellép a Tisza-parti színpadon önálló koncerttel az Abrakazabra zenekar, lesz Tina Turner emlékkoncert KirályLinda, Koós Réka, Szirota Jennifer, Gudics Máté és az Abrakazabra közreműködésével, lesz utcazene az Agyagbanda és a Számadó zenekarral, fellép a helyi mazsorett csoport, késő este pedig Kocsis Janika szórakoztatja a közönséget.

Harminc árus, népművész, népi iparművész részvételével kirakodóvásár is várja az érdeklődőket a Tisza-parton, a gyerekeknek pedig egy vidámparkot is felállítanak.

A fesztivál napján reggel hat órától éjfélig folyamatosan jár a komp a csegei part és Ároktő között, a helyi hajókikötőben pedig séta-, élmény- és sporthajózásra várják az érdeklődőket. (MTI)

Magyarország halászlé nagyhatalom. Vannak, akik a szegedi halászlére esküsznek, mások szerint a bajai halászlénél nincs finomabb. Egy amerikai gasztrovlogger szerint a bajai halászlé jobb a szegedinél.

Kapcsolódó
Nemzeti érték a csegei korhely halászlé
Az ételhez először egy tiszai halászlé készül, alapja pedig a jó minőségű sűrű tejföl és a mustár.
Olvasói sztorik