Virágzó vidékünk

Jancsi és Iluska alakját festette a vályogházra a karate mester

Szívesen fest magyaros dolgokat, mert az a szíve mélyéről táplálkozik.

48 éves pedagógus és edző. Pocsaj községben él, Hajdúhadházon első osztályos gyerekek tanítójaként dolgozik. Szabadidejében fest, olykor kikacsint az irodalom és költészet világába, verseket farag, újabban pedig regényírás gondolatával is kacérkodik.

Nemrégiben Jancsi és Iluska alakjával, a János vitézből merített ihlettel kifestette a kismarjai Tornácos Vendégház külső falát. Valósággal megfiatalodott az 1900-ban vályogból épült tornácos parasztház, mely ma falusi szálláshelyként működik.

De ki is ez a remek ember, akit Ócs Józsefnek hívnak?

1968. június 20-án születtem Debrecenben. A Debreceni Tanítóképző Főiskolán szereztem tanítói diplomát, majd a Testnevelési Egyetemen előbb középfokú labdarúgó edzői, majd karate edzői tanfolyamot végeztem. 2008 nyarán mesterfokozatot (1. Dan) szereztem kyokushin karate sportágban. Civil foglalkozásomat tekintve jelenleg a hajdúhadházi általános iskolában tanítok.

Ócs József 2003-ban megalakította a Debreceni Kagami SE Esztári karate csoportját. A csoport ifjú tehetségei eddig több mint 200 érmet szereztek a versenyeken, több tanítványa magyar válogatott kerettag lett. 11 magyar bajnoki címet és 11 diákolimpiai aranyérem fémjelzi a sikereket. Nagyon sok tanítványa kapott jó tanuló-jó sportoló elismerést Hajdú-Bihar megyében, őt pedig az utánpótlás nevelésben végzett munkájáért hat alkalommal ismerték el.

De hogyan kerül a csizma az asztalra? Egy kemény és fegyelmezett karatés miként kalandozik el a festés, a rajz világába?

Gyermekkori rajzszakkörből indult a vonzalom Fantoly Pál rajztanárnak köszönhetően. Később autodidakta módon tanulgattam, próbáltam ellesni technikákat. Néhány festményemet már lezsűrizték, miközben festettem falakat kocsmákban, játszóházakban. Legutóbb a kismarjai vasútállomás várótermét festettem ki a párommal, ezt követte a vályogház falára vonatkozó felkérés.

Munka közben
Munka közben
A falfestmény egy részlete
A falfestmény egy részlete

Ócs József gyerekkorától jól ismerte Kupás Vince bácsit, a vendégház tulajdonosát. Az idős úr azt kérte, hogy a hosszú falra egy „magyaros” jellegű képet fessen, és Jancsi és Iluska mindenképpen legyen rajta. A korábban omladozó falrészt Vince bácsi rendbe hozatta, így az festésre alkalmassá vált. A nagy felület miatt József és párja több jelenetet megörökítettek a János vitézből.

Galéria

Szívesen festek „magyaros” jellegű dolgokat, mert ez a szívem mélyéről táplálkozik. Valahonnan belülről, természetes erővel táplál már egy ideje. Innen veszem az erőt, ihletet, energiát, fényt – ami segít a tanításban, a festésben, az írásban és a sportban is.

Néhány hete készült el az alkotás, mely igazi mestermunka. Csodájára járnak azóta is a falun áthaladók, Vince bácsi vendégháza pedig így lesz talán még népszerűbb Kismarján.

További fotókat Ócs József Facebook oldalán találtok.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik