Virágzó vidékünk

Újabb jeladós gólya indult haza, tízezer kilométeres út vár rá

Miközben Báró, az őrhalmi hím gólya már Bulgáriában jár és halad töretlenül a fészke felé, addig gólyáink zöme még csak most kezdte meg hazaútját a távoli Afrikából – írja az Magyar Madártani Egyesület a honlapján. 

A Hajdú névre keresztelt gólya legutolsó telelőhelyéről, a déli féltekén elhelyezkedő Mozambikból indult útnak február utolsó napján. 

Neki sokkal hosszabb utat kell megtennie a balmazújvárosi fészkéig, mint Bárónak a Közel-Keletről. Őt legelőbb áprilisban köszönthetjük itthon újra, de addig még meg kell küzdeni a tízezer kilométeres út minden veszélyével.

Mint megírtuk, idén Hajdú repült majdnem a legmesszebbre a jeladós gólyák közül, az ő teljesítményét csak Gyöngyvirág szárnyalta túl, aki egészen a Dél-Afrikai Köztársaság középső részéig ment. A korábbi rekordot Picur tartotta: a Rimócon GSM-alapú műholdas jeladót kapott a madár csaknem 16 ezer kilométert megtéve négy hónap alatt jutott el Magyarországról Dél-Afrikába.

Mi a helyzet a többi jeladós gólyával?

Sajnos köztük van olyan, amely már bizonyosan elpusztult, Veca orvvadászat áldozata lett.

A többiek valahol olyan helyen vannak, ahol a GSM szolgáltatás nincs kiépítve. Afrikában még akad jó pár olyan vadon, ahol nem működik a mobiltelefon, ezért a gólyák jeladója sem tud SMS-t küldeni.

Jeladós gólyáink útját ide kattintva követheted.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik