Virágzó vidékünk

Karácsonyra tőből kivágták a 250 éves Beethoven-fát

Mint arról korábban a Sokszínű Vidék is beszámolt, augusztus elején súlyos sérülést szenvedett egy viharban az a hatalmas tölgy, amely immár két és fél évszázada jelentette a folytonosságot az MTA Agrártudományi Kutatóközpontnak helyet adó martonvásári kastélyparkban.

A viharban az ikonikus fa egy olyan ága tört le, amely önmagában is tekintélyes méretű fa lehetne. A sérüléssel pedig a mintegy 250 éves fa elveszítette a lombkoronájának körülbelül a harmadát.

December elején a gardenista.hu arról írt, hogy a természet okozta baleset óta külső szakemberek bevonásával vizsgálták meg a fát és próbálták megóvni a hatalmas seben bejutható kórokozóktól/kártevőktől, ezenkívül speciális gumiszalagokkal igyekeztek a fa stabilitását fenntartani.

Kiderült, hogy a tölgyfa menthetetlenül elkorhadt: külső jó megjelenése ellenére a fa több mint 70 százaléka oda, amivel veszélyt jelent immár környezetére. Augusztus óta így megközelíteni sem lehetett már, sárga figyelmeztető szalaggal kerítették körbe még a környékét is.

Egy szerdai Facebook-poszt szerint a fát a héten ki is vágták – szúrta ki a 444.hu.

Kis ünnepség keretében tudatták vele a halálos ítéletet, mindenki meghatottan elbúcsúzott tőle, majd karácsonyra tőből kicsapták. Az ünneplők még élő közvetítést is szerettek volna a kidöntéséről a Facebookon, hogy méltóan emlékezhessünk a legendás fára, ami mellett a ránk szabott idő eltörpülni látszik

– olvasható a bejegyzésben.

A kudarcEgyszerűen nem megy ki a fejemből a tőben kivágott, 250 éves martonvásári csertölgy látványa. 20 éve mindig…

Közzétette: Vida Antal – 2017. december 26.

 

A környéket mostanra szép friss, halfüstölőbe való forgács borítja – mondta a poszt szerzője a lapnak.

A mintegy húsz méter magas, közel két méter törzsátmérőjű csertölgy sérüléséről az MTA helyi kutatóintézete korábban azt írta közleményében, korából adódóan az elsők között lehetett azokból a fákból, amelyeket a Mária Teréziától kapott mocsaras birtok lecsapolását követően a gróf Brunszvik család a ma méltán népszerű park létrehozására elültetett.

A fa nemcsak a kastély építésének, de Beethoven látogatásainak, később a Dreher család életének is tanúja volt, majd a második világháború alatt a kastélyban berendezett hadikórház sebesültjeinek nyújtott árnyékot. Az ötvenes évektől az Akadémia kutatóinak, vendégeinek és a park évi tízezernyi látogatójának jelentette az évszázadokon átnyúló folytonosságot

– fogalmaztak.

Talán pótolják majd egy másikkal, és egy negyed évezred múlva az is lesz ilyen térdremegtetően monumentális.

Nagyjából 90 kilogrammos, ellipszis alakú, tud döntéseket hozni és alkalmas nyersanyagok, fémek kutatására, és földalatti bányák feltérképezésére is, mindezt víz alatti környezetben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.