Virágzó vidékünk

Hatalmas császárfa-ültetvényt telepítenek Sirokban

1100 tövet ültetnek el ezekben a napokban.

A Heves megyei Sirok legújabb projektje császárfák telepítése. Mint korábban megíruk, ez előző három évben amolyan kísérletként hetven darabot, tavaly pedig százat ültettek.

A császárfa-program 2019 áprilisára csúcsosodott ki. Tuza Gábor polgármester vezetésével, és a közmunkaprogramban résztvevő dolgozók részvételével 1100 tőből álló császárfa-ültetvény telepítése kezdődött el a település határában a napokban.

Tuza Gábor egy 3 éve ültetett császárfa mellett mutatja a most telepítendő facsemetét, amely 3 év múlva hasonló lesz “idősebb” társához

Ezt tudja a császárfa

Egy 8 éves császárfa-ültetvényen tarvágás végezhető, és egy ilyen korú fa esetén átlagosan 1 köbméter faanyaggal számolhatunk. Ha a császárfából nyert vízálló alapanyagot nem bútoriparban, hanem tüzelésre szeretnénk használni, elmondható, hogy energetikai szempontból felülmúlja még a kemény tüzelőanyagokat is. Kilogrammonként a száraz faanyag 4500 kcal energiával bír, ami jóval magasabb még a legjobb minőségű szénfajták fűtőértékénél. Ha a hagyományos tüzelőanyagokkal vetjük össze, azt tapasztaljuk, hogy míg a nyárfának 2700 kcal, és a keményfának 2600 kcal körül mozog a fűtőértéke, a császárfa szintén éllovas a maga 4500 kcal fűtőértékével. Egy másik nem elhanyagolható szempont, hogy égése során alacsony a keletkező káros anyagok mennyisége.

A rendkívül gyorsan növő fákkal Sirokban néhány év múlva 78 millió forint pályázati támogatásból épülő hőközpont alapanyag-ellátása oldódik meg. Az új rendszerrel több önkormányzati intézményt – köztük a sportcsarnokot és az iskolát – fűtik majd fenntartható, környezetbarát módon.

Kiemelt kép: Facebook/Tuza Gábor

Olvasói sztorik