Virágzó vidékünk

Újra látogatható lesz a Mátra legszebb kanyonja

Csak az év bizonyos szakaszaiban tekinthető meg a csodaszép terület.

A Mátra déli oldalába mélyülő patakvölgy, a Tarjánka-szurdok hazánk egyik legszűkebb, leglátványosabb szurdoka, igazi gyöngyszem a túrakedvelőknek. Látogatása azonban a természeti értékek védelme és a balesetveszély miatt csak a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága (BNPI) által szervezett szakvezetéses túrákon lehetséges.

Fotó: Fehér Elvira

Mint arról korábban beszámoltunk, a februárban 60 fő részvételével megtartott túra után a védett és fokozottan védett fajok érdekében 2019. augusztusáig már nem szerveztek szakvezetést. Mivel ökológiailag rendkívül fontos területről van szó, ezért csak az év bizonyos szakaszaiban látható a csodaszép szurdok.

Nagyon ritkán indítunk a Mátrának arra a részére túrákat, kizárólag szakvezetéssel közelíthető meg a terület. Figyelembe kell vennünk a növények, az állatvilág helyzetét, a helyi fauna és flóra védelme az elsődleges szempont ilyenkor

– mondta el a Sokszínű Vidéknek Nagy Júlia, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának szakreferense.

Idén augusztusban viszont újra lehetősége nyílik a  természet szerelmeseinek, hogy csatlakozzanak, méghozzá augusztus 24-én. A Bükki Nemzeti Park honlapján, a www.bpni.hu-n regisztrálhatnak előzetesen az érdeklődők.

Fotó: Fehér Elvira

Jó hír, hogy november 23-ára is szerveznek egy túrát, amelyre szintén az említett honlapon kell előzetesen jelentkezni. Az év folyamán már csak ez a két túralehetőség áll a természetbarátok és túrázók rendelkezésére.

Megmutatta jégbe fagyott arcát a Mátra híres kanyonja
A mínuszok csodás tájat varázsoltak a szurdokba.

Kiemelt kép: Fehér Elvira

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik