Virágzó vidékünk

Kényeztetik a magyar turistákat a burgenlandi fürdőtavak

Még mindig van mit tanulni az osztrák sógoroktól, hogyan kell, árnyas, ligetes tavakat és családbarát vízi játszótereket építeni.

Dél-Burgenlandban található, Szombathelytől és a nyugati határszéltől alig 20-30 kilométerre terül el három fürdőtő, így ne csoda, hogy jobb időben ezeken a tavakon legalább annyi magyar szót hallani, mint németet. Ha elmúlik a kánikula, akkor is ideális túracélpontok lehet a tavak környéke, hiszen akár kerékpárosan is remekül megközelíthetőek.

A burgenlandi fürdőtavakról annyi általánosságban elmondható:

  • jól kiépítettek
  • tiszták és családbarátok
  • mindenhol vannak csúszdák és kis játszóterek
  • ingyen öltözők és a vizesblokkok
  • vannak büfék, és éttermek – viszonylag normál áron
  • ingyen használhatóak a sportpályák
  • ingyenesek a parkolók

1.   Vízi játszótér a Pinkán – „Wassererlebniswelt Südburgenland”

Évekkel ezelőtt, először Google-térképen fedeztük fel, hogy Szentpéterfa mellett, pár kilométerre az osztrák-magyar zöldhatártól, a Pinkából egy természetes tavat, köré pedig egy vízi paradicsomot álmodtak az osztrákok. Azóta nyaranta többször is megfordulunk itt, mert kedveljük családias hangulatát.

A „Wassererlebniswelt Südburgenland” névre hallgató dél-burgenlandi vízi játszóteret Moschendorf (Nagysároslak) határában, a historikus borospincék szomszédságában, a Pinka partján, érintetlen, buja nádasok és ligetesek között találjuk.

Főként gyermekes családoknak ajánljuk, mert az úszáson túl számos remek vizes attrakciót találtak ki. Nem nagy, de annál kellemesebb a tó része is, így hamar felmelegszik a vize. A gumipapucs viszont ajánlott, ugyanis a meder és a medencék széle mindenhol kavicsos. A nádassal folyamatosan tisztított tó vize nem mocsárszagú.

Fotó: Pais-H Szilvia

Külön érdekessége a különálló kis vízi játszótere, ahol a gyerekek szabályozhatják a vízikereket, állíthatják a vízszintet a gátakkal, vagy homokoznak a vizes játékkal gazdagított homokvár körül. A harmadik kis kör alakú tóban pedig ingyen kajakozhatunk. Kaució ellenében hajókat is lehet bérelni.

Fotó: Pais-H Szilvia

Ha van egy kánikulai szabadnapunk, egy próbát megér: ráadásul biciklivel is érdemes nekivágni, mert tényleg szépséges vidéken kanyarog az Ausztriában pazarul kiépített bicikliút.

2.   Erdei tófürdő, ligetes, pázsittal borított part: a hűsítő Rohonci tó

Az Írottkő Nemzeti Park közepén, a Günser-hegység forrásai által táplálva, erdők és a Rechnitz szőlőhegy mellett fekszik a több mint 5 hektáros Rechnitz fürdőtó.

Ez a békebeli strand sokaknak nem ismeretlen, hiszen a rohonci volt az első mesterségesen kialakított tó Burgenlandban. A rendszerváltás óta szinte minden szombathelyi évente legalább egyszer megfordul itt. Egy baj van vele: a legnagyobb kánikulában sem melegszik fel a vize 22-23 foknál melegebbre. Nem is csoda, hiszen a medre olyan mély, hogy helyenként eléri az 5-7 métert.

Fotó: Pais-H Szilvia

Ami miatt leginkább szerethető, az a fürdőtó páratlan természeti környezete: az 5 hektáros területen erdők és a Rechnitz szőlőhegy öleli körbe.

A Rohonci tó az úszáson túl is számos attrakcióval csalogat

Lehet például egy fatoronyból méteres fejeseket ugrani, a víz felett hintázni, vagy a kicsiknek vizes mászókázni és vízbe csúszkálni. Van drótkötélpálya, és nagy homokozó. A stranddal átellenben padokon üldögélve nézegethetjük a fürdőzőket, vagy sétálhatunk a kijelölt turistaútvonalon. A tóparton öltöző, büfé, játszótér, strandröplabda pálya és tágas parkoló vár.

Strandolás után érdemes betérni a rohonci szőlőhegy valamelyik termelői borkimérésébe egy pohár borra.

3.    Natur-Badeparadies-Burg

Szintén a határ-menti folyóból, a Pinkából meríti „erejét” a burgi tó is. A vaskeresztesi-eisenbergi borvidék osztrák oldalán, Kőszegtől mindössze 25 kilométerre, Pinkaóváron található a „Natur Badeparadies-Burg”. A tó földrajzi fekvését tekintve úgyszintén csodálatos, a természet mindenütt körülveszi a strandolót.

Infrastruktúrája egyszerű, egy mélyen a tóba benyúló stég és egy kedves kis büfé-étterem szolgálja ki a vendégeket.

Igazi pihenésre alkalmas hely, öltözőkkel, játszótérrel, ingyen parkolókkal, tágas terekkel. Ahogy Rohoncon, itt is pár vízi-attrakciót is kiépítettek: például felfújt vízi játékokat, és egy kétkanyaros vízi csúszdát is építettek.

Közzétette: BURG Badesee NA BA BU – 2019. augusztus 1., csütörtök

Ha már erre járunk, érdemes itt is a szőlőhegyen tenni egy sétát, ahol a burgenlandi táj gyönyörű panorámája tárul elénk. A hegy túloldalán fekvő Eisenberg an der Pinka (Csejke) is megérdemel egy látogatást, már csak Weinblick kilátója miatt is.

Még több fotó a burgi tóról ide kattintva található.

Kiemelt kép: Pais-H. Szilvia

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik