Virágzó vidékünk

Romokban hever a kibérelhető magyar falu

Az egykor szebb napokat látott Megyerre rá sem lehet ismerni.

A Veszprém megyei zsákfalu, Megyer legújabbkori története valahol ott kezdődött, amikor a 2000-es évek elején a Budakeszin élő Kerekes Mihálynak, mindenki Misi bácsijának volt egy ötlete, mely egy lepukkant, kihalás szélén álló falu felvirágoztatására irányult.

A falut „meglelte” az ötletgazda és az ország több részéből talált társakat az álmok megvalósításához. Köztük volt a szintén Budakeszin élő, és vendégházat vásárló fiatalember, Pajer Kristóf is, akit 2006-ban a település polgármesterévé választottak.

A papíron 40, a valóságban az akkoriban alig 20 lakót számláló picinyke település élete onnantól új lendületet vett. Pályázati támogatásokkal, közösségi összefogással életet leheltek Megyerbe. A folyamatos fejlődéssel párhuzamosan Pajer és csapata kreatív ötletek sokaságának megvalósításával egészen odáig „eljutott”, hogy egy meglepő húzással világhírűvé tette az akkor már virágzó falut.

A kibérelhető falu

Megyer, amikor kibérelhető volt

2015-ben Megyer hirdetésben kürtölte világgá, hogy hétvégi napokra kibérelhető a falu, a nem mindennapi lehetőség híre pedig a tengerentúlra is eljutott. Amerikából is érkeztek vendégek, dübörgött az élet a településen. A világhírnév után néhány hónappal Pajer Kristóf Londonba költözött családjával – onnan irányította a falut –, majd 2018-ban fájó döntést hozott, amikor a kinti végleges letelepedés mellett döntött, és lemondott polgármesteri tisztéről.

A 2018. december 9-i időközi polgármester választáson a Konyhafőnök című TV-műsorból megismert Vári Dávid séfet választották polgármesternek. Azóta keveset lehetett hallani Megyerről, mígnem a napokban Pajer Kristóf expolgármester – akinek továbbra is áll vendégháza a faluban – a Facebookon posztolt egészen döbbenetes fotókat a szinte romokban heverő faluról.

A Sokszínű Vidék információ szerint a korábban önzetlenül Megyer felvirágoztatásáért ténykedő helyi ingatlanok tulajdonosai Vári Dávid megválasztása után azt várták az új polgármestertől, hogy készítsen tervet, miképpen kívánja „tovább éltetni” a falut. Ennek elkészítésére nem került sor, ugyanakkor a település egyre elárvultabb lett, felverte a gaz és megsokasodott a szemét.

A vendégházak tulajdonosai ezt követően tanúk jelenlétében „zár alá vették” a működtetésre a polgármesterre bízott hat portát és a pajtát is.

Egyelőre senki sem tudja, hogyan tovább? A megyeri ingatlanok tulajdonosai – köztük hat vendégház gazdái – az október 13-i önkormányzati választásban reménykednek. Ekkor újra „színre lép” Kerekes Mihály, azaz Misi bácsi, a virágzó falu megálmodója, aki talán éppen Megyer megmentéséért – ha úgy tetszik újjáépítéséért – polgármester-jelöltként méretteti meg magát.

Misi bácsi terve

Mint megtudtuk, Misi bácsi csak azért indul, hogy Vári Dávid mint egyedüli induló ne tudja „meghekkelni” a választást. A dübörgő falu megálmodója győzelme esetén lemond, hogy a településen élők és ott ténykedőknek utána legyen lehetőségük egy mindenki számára megfelelő jelöltet megválasztani.

Ez lett a gyöngyszemből alig egy év alatt

A volt polgármester által a Facebookon közzétett fotók pedig a jelenlegi helyzetről árulkodnak:

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik