Virágzó vidékünk

Újranyithat az ország egyik legjobb termálvizű fürdője

A gyógykezelés ivókúrával is kiegészíthető.

Vajta község híres volt az idén negyvenöt éve megnyílt, de öt éve bezárt fürdője vízminőségéről, tisztaságáról, amit nagyon szerettek a pihenni és strandolni vágyó Fejér és Tolna megyeiek is. A településen most az a hír járja, hogy rövidesen felébred tetszhalálából a hajdan jó hírű fürdő, írja a Feol.

A fürdő 2017-ben zárta be kapuit a nagyközönség előtt, hiába, hogy a település jó termálvízforrással rendelkezik, amely még a mozgásszervi, nőgyógyászati betegségek egy részére is kiválóan alkalmazható.

A remény azonban megmaradt, hisz vannak itt túraútvonalak szép természeti környezettel, erdővel, jó levegővel. A falu vonzerejét növeli az egykori Zichy-kastély is, amellyel szemben egy lovarda is működött.

Vajtai hévíz

Vajta különleges értéke a vonzó környezetben fekvő, ásványi anyagokban gazdag hévízfürdő. A hajdúszoboszlói és a sárvári vízhez hasonlítható termálvíz sótartalma literenként 1.8 gramm.

 

A gyógykezelés ivókúrával is kiegészíthető. A legújabban feltárt kútja 67,5 Celsius fokos hévizet ad, mely a hazánkban található valamennyi termálvíznél nagyobb arányban tartalmaz jodidot és fluoridot, sótartalma pedig literenként eléri a 18 ezer milligrammot.

Vajtán a legtöbben biztosak abban, hogy a környéken dolgozók számára a lehető legjobb kikapcsolódást az a fürdőkomplexum biztosítja majd, amelynek kivitelezése egy időben kezdődne meg és párhuzamosan folyna a paksi atomerőmű építésével, hisz a két helyszín közötti távolság harminc kilométer sincs.

A vajtai víz kiváló adottságokkal rendelkezik, összetétele vetekszik a legjobb magyarországi gyógyvizek minőségével. Az elképzelés az, hogy a fürdő területén rekreációs-rehabilitációs központ épülne. Ráadásul a hulladékvízzel üvegházakat lehetne fűteni, azokban pedig termelhetnénk akár paradicsomot

– nyilatkozott bizakodóan Térmeg György polgármester.

Ősszel is 30 fokos ez a magyar tó
A Hévízi-tónak és környékének a lélekre is nyugtató, gyógyító hatása van.

Kiemelt kép: iStock

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik