Virágzó vidékünk

Három utca, hatvan ház, ötven lakos: Salföld, a Káli-medence csodája

Három utca, hatvan ház, ötven lakos: Salföld, a Káli-medence csodája

Az egykor itt nyaraló családokból is költöztek a faluba.

Salföldet látni maga egy élmény. Személyesen megtapasztalni a falucska varázsát kiváltképp mesés kalandozás, ám fotók között lapozgatva is lélekemelő látvány a Balaton-felvidék semmi máshoz nem hasonlítható gyöngyszeme.

Fotó: Josef Jordan

A falu a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében terül el, jelentős geológiai, botanikai és népi építészeti emlékekkel. Legújabbkori történelmének zivataros éveiben egy településfejlesztési koncepció áldozataként 1973-ban Salföld hanyatlani kezdett. Megszűnt a helyi tanács, az iskola, megkezdődött az elvándorlás. Amíg 1970-ben 243-an éltek Salföldön, addig létszámuk 1990-ben 77 fő volt.

Fotó: Josef Jordan
Fotó: Josef Jordan

Napjainkra újra virágzó település lett a kicsinyke gyöngyszemből saját önkormányzattal, párját ritkító természetvédelmi majorral, gyönyörű portákkal. A régi házakat olyan, elsősorban városi embrek vásárolták meg és újították fel, akiket vonzott a környék és a táj szépsége. Az egykor itt nyaraló családokból sokan költöztek a faluba, mintegy lelket öntve a településbe.

Salföld: csak három utca, ezekben hatvan ház, kertek, majorok és mindössze ötven itt élő lakos. De ez a kicsi falu már nemcsak a salföldieké, mert megőrzött környezetével, építészeti hagyományaival, országos örökségünk kicsiny, de fontos része. Mi, itt élők érzelmileg is kötődünk hozzá, felelősséget érzünk múltja, jelene, jövője iránt, mi több: büszkék vagyunk rá. Szeretjük. Elfogultságunkban szeretnénk magunkat megmutatni, hogy látva lássanak

– olvasható Fábián Gusztáv polgármester köszöntőjében a falu weboldalán.

Fotó: Josef Jordan
Fotó: Josef Jordan

Josef Jordan fotós – aki a Balaton-felvidék több szépségét megmutatta már felvételein olvasóinknak – október első hétvégéjén úgy gondolta, hogy szavak helyett képekbe foglalja mindazt, amit Salföldről minden turistának tudni érdemes. A fotós sétált egy nagyot a faluban, sok-sok apró rezdülést vett szemügyre a mesebeli utcácskákban, hogy teljes pompájában visszadja mindazt, amit egy Salföldre érkező vendég megismerhetet, bizonyítandó: itt minden évszak, így az ősz is csodás látványt kínál mindenkinek.

Fotó: Josef Jordan
Fotó: Josef Jordan

Képriportunkban további csodás fotókat nézhetünk meg Salföldről

Galéria
Fotó: Josef Jordan

Kiemelt kép: Josef Jordan

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik