Virágzó vidékünk

120 ezernél több daru már megérkezett a Hortobágyra

Október 20-a körül lesznek a legtöbben ezek a gyönyörű madarak.

Augusztus-szeptember fordulóján kezdődik a látványos daruvonulás hazánk területén, októberre már több mint százezer daru pihen meg a  Hortobágyi Nemzeti Park pusztaságában. A madarak egészen az első fagyokig maradnak, ez pedig az enyhébbé váló időjárás következtében egyre inkább kitolódik.

Már most is lenyűgöző látvány fogadja a madárfigyelőket a Hortobágyon, hisz múlt hét csütörtökön több mint százhúszezer darvat számoltak meg éjszakai pihenőhelyükön a szakemberek. 

Csütörtök a szinkronnap, ekkor számoljuk a madarakat, a múlt héten már meghaladta a számuk a 120 ezret, de azóta egyre többen vannak. Október 20-án lesz a csúcs, a programjaink már teltházasak, ezeken hétvégenként a nagyközönség is betekinthet a daruvonulás misztériumába

– mondta el a Sokszínű Vidéknek Katona József, a Hortobágyi Nemzeti Park szakértője.

A darvak hajnalban

Fotó: HNP/Szilágyi Attila

Hétköznaponként iskolás csoportok érkeznek az ország minden tájáról, hogy megcsodálják a különleges jelenséget. Annyira elterjedt a Hortobágyon látható, gyönyörű természeti esemény híre Európa-szerte, hogy jönnek külföldről is, csehek, szlovákok, hollandok, németek. Európa összes országából fordulnak meg itt ezekben a hetekben madármegfigyelők, fotósok és természetkedvelő laikusok egyaránt.

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Gyönyörű természetfilm készült a darvak titkairól
A teljes filmet a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpontjában lehet megtekinteni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik