A január nemcsak az új év kezdete, de a Hortobágyon ilyenkor látják meg sorra a napvilágot az állatok is. A racka juhoknál már javában tart az ellési időszak, születnek a bárányok, mind a fehér, mind a fekete rackák között.
Az anyajuhok bégetésétől hangos a Hortobágyi Nonprofit Kft. racka törzstelepe. A téli szálláshelyen folyamatosan szólongatják elkóborolt bárányaikat. Most már keresni kell az apróságokat, hiszen egyre többen vannak, írja a Dehir.
Január 6-án, vízkereszt napján jött világra az idei első racka bárány, azóta 450 követte. Tavaly sok volt az ikerszületés, ez most szerencsére nem jellemző.
A rackáknál az egyes bárányok mindig egészségesebbek, nagyobbak, hamarább nőnek. Ezek őshonos állatok, általában arra vannak beállva, hogy egy bárányt neveljenek fel
– mondta Tóth József örökös pásztor a portálnak.
Már a szénába is belekóstolnak a kis bárányok, bár még hetekig az anyatej a legfontosabb táplálékuk. De nemcsak a takarmány utánpótlása nagyon fontos ilyenkor, hanem a meleg alom biztosítása is, hogy az újszülöttek meg ne fázzanak a téli hidegben. A pásztorok folyamatosan figyelnek rájuk, és gondoskodnak a megfelelő ellátásukról. Így az anyajuhoknak is van elég tejük, hogy szoptatással biztosítsák a kicsinyek egészségét.
Kiemelt feladat a honfoglaló őseinkkel a Kárpát-medencébe érkezett rackák génállományának a megőrzése. Éppen ezért az idei bárányokból a legszebbeket, legerősebbeket tenyészetekbe viszik.
A juhhús fogyasztásának előnyeit is hangsúlyozzák, hiszen egyedül a rackának nincs faggyús mellékíze, szemben a többi juhfajtával.
Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi/Oláh Tibor