Virágzó vidékünk

Vácrátóton megrázta magát a tavasz, alakul a botanikus kert virágos színkavalkádja

A téltemető, a hunyor és a hóvirág már beborította a talajt.

Közeledik a tavasz, éledezik a természet, nyílnak a szebbnél szebb téltemető virágok. Nem kell messzire sétálnia annak sem, aki a tavasz csodaszép kis virágait csodálná meg egy napsütötte délutánon, hisz nálunk is vannak botanikus kertek szép számmal, ahol ilyenkor is tárt kapukkal várják a látogatókat.

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

A Vácrátóti Botanikus Kertben már nyílnak a gyönyörű kora tavaszi virágok, érdemes ellátogatni ide annak, aki szeret kirándulni. A lágy tavaszi szellőben sétálva, kiélvezve a simogató napsugár melegét a pompás virágszőnyeget március végéig, a téli nyitva tartási rend szerint tekinthetjük meg, reggel 8 órától délután 16 óráig.

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

Napról napra színesebb a gyepszint a botanikus kertben, nyílnak a korai sáfrányok, a háromszínű sáfrányok és a kis- vagy kereklevelű ciklámen. Bontogatják szirmukat a hóvirágok is.

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

Még nem teljes a szőnyeg, de már szép számban előbújtak a földből. A korai nyílású pompás hóvirág mellett már nyílik a honos és védett kikeleti hóvirág is.

A hóvirágoknak mintegy 20 faja, és megannyi változata van. A vácrátóti kertben legnagyobb számban az Európában honos és hazánkban védett kikeleti hóvirág látható, ugyanakkor  a kastély és az üvegházak közötti sétaút mentén a Kaukázus, Transzkaukázus területéről származó Woronow hóvirágot, valamint a Kaukázus és a Balkán területéről származó pompás hóvirágot is láthatjuk. A redőslevelű hóvirág majd csak később bújik ki

– mondta el Sólyom Barbara, a botanikus kert kommunikációs programfelelőse.

Krókuszok, avagy sáfrányok

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

Ha továbbra is ilyen tavaszias idő marad, a hétvégén már kiteljesedik a szőnyeg. A kert több pontján több hóvirágfajból vannak egybefüggő foltok, de kiterjedt mezők nincsenek, ám mindez nem von le semmit az elénk táruló csodás látvány szépségéből. A tavaszi tőzike és a kárpáti sáfrány első példányai is kinyíltak már, de még most kezdenek igazán beindulni, két hét múlva már szép szőnyeget alkotnak majd.

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

Kárpáti sáfrány vagy kárpáti krókusz

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert
Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

Krókuszmező

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

Hunyor

Már virágzó hunyorokkal is találkozhatunk, korai nyílásuk üde színfolt a fák koronája alatt, az árnyékosabb kertrészekben. A nemzetség három faja honos hazánkban, és mindegyikük védett. Dísznövényként kertészeti változataikat ültetik. Nemcsak a hibridek sokfélesége miatt különböznek virágaik, hanem a boglárkafélék családjára jellemző variabilitás miatt porzóik száma és a sziromlevélből módosult mézfejtők, csövecskeszerű képletek száma is igen változatos.

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

A Kerek-szigeten nyílik egyik legkorábbi tavaszi virágunk, a téltemető. Egész évben földben pihenő szárgumójából tél végén hozza szép, élénksárga, magányos virágait.

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

Három, örvösen álló, szeldelt gallérozó levél veszi körül a napsárga virágokat. A boglárkafélék családjába tartozik, és több rokonához (hunyorok, héricsek, sisakvirágok) hasonlóan mérgező, így csak csodáljuk őket. Leszakítani amúgy sem szabad. Középhegységeinkben és a Dunántúlon, páradús, üde erdőkben, szórványosan fordul elő a védett szépség. Érdekes, hogy a magyar flórában jövevény, valószínű, hogy a középkorban a kolostorkertekből vadulhatott ki a szabadba ez a mediterrán növény. Kertünkben is spontán terjed, ha egyszer elültetjük, a hangyáknak nagy segítségével..

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

A kerten átfutó Sződ-Rákos patakot kísérő keményfa-ligeterdő üde talaján, a lombfakadás előtt, mikor még nem borul mélyárnyékba a gyepszint, a gumós, erdőalji növények a hónap végére tarka szőnyeget varázsolnak az öreg bükkök, kőrisek, gyertyánok és égerek alá.

Tavaszi tőzike

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

Elsőként a hóvirágok és a tőzikék nyílnak, valamint a messziről feltűnő lila színű kárpáti sáfrány, mezei nevén krókusz. Kárpáti bennszülött növény, de két belső magyarországi termőhelyen is él, a Beregben és a Bakonyalján, gyertyános-tölgyes és ligeterdő tisztás.

Pompás hóvirág

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

A Nagy-tó-partján futó út mellett jókora vérmogyoró bontogatja vöröslő barkáit. Fiatal hajtásai szürkék, mirigyszőrösek. Később figyelhetők majd meg nagy, szíves vállú, kerekded levelei, amelyek néha enyhén karéjosak, felső részükön kétszeresen fűrészes szélűek. Olajtartalmú magja rokonához, a közönséges mogyoróhoz hasonlóan ehető. Délkelet-Európától Kis-Ázsián át egészen a Kaukázusig honos, fényigényes gyönyörű cserje.

Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

Két hét múlva várható a virágzásuk

Két hét múlva várható az erdőalji növények és a különböző boglárkák megjelenése is

– fejtette ki a szakértő.

Halvány kék színben tündököl lassan a csillagvirág, ez az igen változékony faj, több alfaját különítik el a botanikusok. Üde erdők ritka növénye, elszórtan szinte az egész országban előfordul. Őket követik majd március közepe körül a boglárkafélék családjába tartozó növények: az aranysárga virágú bogláros szellőrózsa és a hasonló, de fehér berki szellőrózsa, valamint a fák alatt nagy tömegben megjelenő, rózsaszín és a lila minden árnyalatában ragyogó ujjas és odvas keltikék.

Galéria
Fotó: Vácrátóti Botanikus Kert

Kiemelt kép: Vácrátóti Botanikus Kert

Csodás virágkavalkád az álomszép kertért
Ezek a virágok egész évben csodálatossá varázsolják kertünket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik