Virágzó vidékünk

Megjelent a medvehagyma a pécsi piacon

A növény kedvező élettani hatásai egyre ismertebbek.

Nem ritka, hogy a szokottnál korábban előbújik a medvehagyma, melyet sokan a tavasz egyik hírnökének tartanak. Jellemzően március közepén kezdődik a szezonja, mivel azonban a medvehagymát a fagyosabb idő sem veszélyezteti és a hideg nem tesz kárt a növényben, az enyhébb napok kimondottan jó tesznek fejlődésének.

Testnek és léleknek is kiválóak a medvehagymás receptek
A növényt egyre többen szeretik és készítenek belőle különlegességeket.

Talán ennek tudható be, hogy az évezred térhódító növénye máris megjelent a piacon. A Bama hétvégi piaci körképében arról ír, hogy  a pécsi vásárcsarnokban néhány árusnál már kapható volt medvehagyma, csomónként 200 forintos áron. A város melletti Mecsek egyébként az egyik legismertebb medvehagyma-gyűjtő terület az országban, meglehet tehát, hogy a kofák erdőjáróktól szerezték be a februári ritkaságot.

A medvehagyma élettani hatásai egyre ismertebbek: kedvezően hat a gyomorra, bélrendszerre, enyhíti a szédülést, a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét, a vért. Frissen fejti ki leginkább hatását, de eltartható aprítva sóval összekeverve, olajban, vagy a legegyszerűbb módon, zacskóba téve, lefagyasztva.

Kiemelt kép: MTI/Sóki Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik