Virágzó vidékünk

Vadvirágmező öleli át Dunaújváros kerékpárútját

Vadvirágmező öleli át Dunaújváros kerékpárútját

Jó, hír, hogy egyre inkább hódít a természet. A felvételek a Dunaújvárost, Kisapostagot, Dunavecsét összekötő kerékpárúton készültek.

Angliában egy kísérlet részeként vadvirágok alkotta sávokat ültettek a mezőgazdasági területeken, hogy növeljék a gabonaféléket támadó kártevők természetes ragadozóinak számát, és csökkentsék a permetezés mennyiségét.

Napenergia tölti a kéken világító kerékpárutat
A kerékpározás az egyik legkörnyezetkímélőbb módja az utazásnak, és köszönhetően ennek az éjjel világító bicikliútnak, az egyik legélvezetesebb is.

A peszticidek által okozott környezeti károkkal kapcsolatos aggodalmak az elmúlt években gyorsan növekedtek. A szántóföldek peremére ültetett vadvirágos sávok elősegítik a természetes élővilág közreműködését a növénytermesztésünkben, a sávok otthont adnak például zengőlegyeknek, ragadozó bogaraknak, parazita darazsaknak, amelyek mind-mind a szántók kártevőinek létszámát tudják csökkenteni. A termőföldekre telepített vadvirágos sávok még hatékonyabbak a kártevők ellen.

Tavaly már hazánk több városában is  volt példa speciális vadvirágos életközösségeket kialakítani. Jól ismert vadvirágaink a cickafark, apróbojtorján, kék búzavirág, réti imola, réti margitvirág, mezei szarkaláb, lyukas-levelű orbáncfű, gyújtoványfű, évelő bokros len, fehér mécsvirág, mezei pipacs, vadrezeda és a ligeti zsálya.

Az idei év első útmenti szépségéről olvasónk, Ster Andrea küldött fotókat a Sokszínű Vidék csoportjába. A felvételek a Dunaújvárost, Kisapostagot, Dunavecsét összekötő kerékpáros úton készültek.

Fotó: Ster Andrea
Fotó: Ster Andrea
Fotó: Ster Andrea
Fotó: Ster Andrea
Fotó: Ster Andrea
Vadvirágos mezőket álmodik a városokba a kertészmérnök
Sirkó Zoltán kertészmérnök ökoágyásokat telepít, ezzel szeretné élőbbé és élhetőbbé, természetesebbé tenni településeinket.
Olvasói sztorik