Virágzó vidékünk

Pünkösdtől újra várja a turistákat a világörökségi falu

Lekerült a képzeletbeli lakat a Nógrád megyei Hollókő "bejáratáról".

A koronavírus-járvány miatti korlátozások miatt lakat került a világörökség részéhez tartozó Nógrád megyei falura, Hollókőre. A település legnagyobb ünnepét, a hollókői húsvétot sem tartották meg, sőt arra kérték a turistákat, hogy a járvány idején lehetőleg ne látogassanak a faluba.

Rendőrök óvhatják meg a húsvéti rohamtól a világörökségi falut
Attól tartanak, hogy az ünnepekben sokan érkeznek majd Hollókőbe.

Az időközben érvénybe lépett enyhítő rendelkezések révén a pünkösdi hétvégén már újra várja a vendégeket Hollókő.

Megnyitották a vár szabadtéri részeit és a múzeumokat,  az éttermek palóc ételeket kínálnak és megnyitottak a szálláshelyek is

– tájékoztatta az MTI-t a Hollókői Világörökség-kezelő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Kelecsényi Péter elmondta: ebben az évben nem tudják megszervezni a pünkösdi hétvégén szokásos hagyományőrző rendezvényeket és várjátékot, de a biztonsági előírások betartása mellett pünkösdtől folyamatosan szeretnék a legtöbb élményt nyújtani a Nógrád megyei világörökségi falu vendégeinek.

Nyári szépségében tündököl a világörökségi Hollókő
Az Ófalu 67 védett, mesebeli házacskáját 1987 óta az UNESCO is jegyzi.

Az ófaluban szombaton, pünkösd vasárnap és pünkösd hétfőn termelői piac várja a látogatókat. A környék őstermelői árusítják a szörpöt, mézet, füstölt húsárut, zöldséget, gyümölcsöt, kézműves termékeket és egyedi kékfestő ruhák is színesítik majd a piac kínálatát.

A faluba érkező vendégek a már megnyitott kézműves portákon, ajándékboltokban, a vendéglátóhelyeken, éttermekben és szabadtéri helyszíneken találkozhatnak a díszes hollókői népviselettel, és azok hétköznapi változataival is. Több helyszínen a kézművesek bemutatót tartanak az udvarokon, így megtekinthető lesz a fazekasság és a bőrdíszművesség mestersége is

– közölte az ügyvezető.

A hollókői vár szabadtéri részei nyitva állnak, így a toronyból gyönyörködhetnek a látogatók a Cserhát festői hegyvidékében és a Szent László Vitézei Egyesület középkori ruhás tagjaival is találkozhatnak.

Kiemelt kép: Szinok Gábor

Zúzmarába öltözött és előbújt a felhők alól Hollókő vára
A világörökségi falu felújított erődje a száraz téli zimankóban is megmutatta szépségét.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik