Virágzó vidékünk

Védetté nyilvánították a jáki kardvirágos erdőt

A terület védett fajok országos léptékben is jelentős állományainak élőhelye.

A jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület létesítése jelentősen hozzájárul az itt található, az Alpokalja egykori természetes erdeire jellemző, természeti értékekben gazdag élőhelyek hosszú távú fennmaradásához, írta a termeszetvedelem.hu.

Saját kezűleg építi zöldtetős hobbitházát a csodabogár mester Jákon
Egyre többen zarándokolnak el a Jákon épülő különleges birtokra.

Az agrárminiszter 2020. augusztus 7-én kihirdetett – 40/2020. (VIII. 7.) AM – rendeletével létesített, 69,56 hektár kiterjedésű jáki kardvirágos erdő természetvédelmi terület legfőbb rendeltetése az Alpokalján, illetve a Pinka-síkon mára kis területre visszaszorult kékperjés-cseres-tölgyes erdők táji és természeti értékeinek hosszú távú, hatékony megőrzése.

Az immár kiemelt természetvédelmi oltalom alatt álló, természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészlet védett fajok – például a réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) és a fokozottan védett sápadt szemeslepke (Lopinga achine) – országos léptékben is jelentős állományainak élőhelye.

A védetté nyilvánítással egyidejűleg sor került a terület természetvédelmi kezelési tervének kihirdetésére is, amely a terület táji és természeti értékeinek hatékony megőrzéséhez, fenntartásához mindenki által megismerhető és hosszú távra kiszámítható kereteket biztosít.

Kiemelt kép: Facebook/Őrségi Nemzeti Park

Ezerarcú és romatikus a festőien szép Pinka szurdok
A terület maga az osztrák határ, ami vasfüggöny nélkül is leválaszt bennünket az osztrák sógoroktól.
A film célja, hogy visszadja a Camino-élményt: a sok gyaloglást, a természet hangjait, a csendet, a találkozásokat, a nehézségeket, és további hazai tájak felfedezésére, zarándoklatra inspiráljon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.