Virágzó vidékünk

Valóságos egészségőr a nyírfavíz, a Nyírségben már csapolják

A fákon kívülről ugyan nem látszik, de már megindult bennük a nedvkeringés, a külső szövetrészben komoly folyadékáramlás tapasztalható.

A Nyíregyházi Erdészet parkjában álló nyírfákból évek óta „csapolják” a nyírfavizet az erdészek. Így van ez idén is, hiszen a nyírvíz csapolásnak most jött el az ideje, írja weboldalán a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.

Kapcsolódó
Csodatevőnek tartják a kemecsei Szputnyik-kút vizét
A helyiek egyszerűen gyógyító csodavíznek tartják.

A fákon kívülről ugyan nem látszik, de már megindult bennük a nedvkeringés, a külső szövetrészben, az úgynevezett szíjácsban már komoly folyadékáramlás tapasztalható. Egyesek szerint ezt a jó hallásúak hallhatják is, ha szorosan odatapasztják fülüket a fák törzséhez.

Ha nem csak hallgatni, hanem kóstolni is szeretnénk ezt a természetes frissítőt, elő a fúróval, metszőollóval.

  • Az egyik módszer szerint a fa törzsébe, a kéregcserepek között – tehát ahol vékonyabb  a kéreg – egy 6-8 mm átmérőjű, 3-5 cm mély lyukat fúrva néhány perc múlva megindul a „virics”. Egy kis csövecskével üvegbe tölthetjük, és azonnal fogyaszthatjuk.
  • A másik módszer szerint egy körülbelül hüvelykujj vastag ág végét levágva a metszési felületről is kinyerhető ez a folyadék.
nyírerdő zrt.

Akár így, akár úgy, a csapolás után ne felejtsük a csapot „elzárni”: egy kis fatapasszal, dugóval betömni a lyukat! A fának ez komolyabb károsodást nem okoz, az esetleg túlcsorduló levet pedig a hangyák, legyek, rovarok előszeretettel fogyasztják.

A nyírfavíz, mint egészségőr

  • A nyírfanedv a méreganyagokat, salakanyagokat magába zárja, míg mikroszkopikus méretű részecske összetevőit a sejtjeink hasznosítják.
  • Ioncsere képessége egyedülálló, a vizeletkiválasztó rendszer és az emésztőszervrendszer támogatója.
  • Gyulladáscsökkentő, antibakteriális, és vértisztító hatású.
  • Tüdőbaj, vesebántalmak, ízületi kopások és reumás fájdalmak kezelésére is alkalmas.
  • Erősíti az immunrendszert, tisztítja a nyirokrendszert, méregtelenítő és lúgosító hatást fejt ki az anyagcsere felgyorsításával.
  • Izotóniás italként működik, mivel könnyedén felszívódik, az izmokat oxigénnel látja el az anyagcsere folyamatokban.
  • Természetes elemei segítik a test só – víz háztartásának fenntartását.
  • Külsőleg alkalmas a bőr, a fejbőr és a haj ápolására. Táplálja, és sejtszinten hidratálja a bőrt, pH értékét egyensúlyba állítja, felületi hámsérülések, sebek, bőrproblémák kezelésére is jó.
  • Hajhullás, fejbőrzsírosodás, erős korpa képződés kezelésére is használható.
Kapcsolódó
Sorban állnak a gyógyvízért Gyomaendrődön
A Hantoskerti díszkúttól kannákban viszik haza a mélyből érkező kincset.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik