Virágzó vidékünk

Lilában pompázik a magyar Toszkána

Somorjai Ede
Somorjai Ede
Június eleje óta ontja virágait a mézontófű a Pilisi-medencében.

A főváros közelségében található az ország egyik ékszere. A Pilisi-medencében, Pilisszántó, Csobánka és Pilisvörösvár határában évről évre gyönyörűségek sokasága tárul az arra járók szeme elé.

Kapcsolódó
Toszkánából sosem elég - Tegyünk belőle a család asztalára
A toszkán bableves különlegessége, hogy két féle babból készül és paradicsommal van ízesítve.

Idejük szerint különböző színű virágmezők kápráztatnak, igazi toszkán hangulatot idézve. Repce, mézontófű, árpa, napraforgó tengerek végtelenje hullámzik, amerre a szem ellát.

A magyar Toszkána most éppen lila színben pompázik, június eleje óta ontja virágait a mézontófű, tengere beborítja a tájat.

Somorjai Ede
Somorjai Ede
Somorjai Ede
Somorjai Ede
Somorjai Ede

Hajnalban, vagy napnyugtakor, közelről, vagy a magasból fotózva, minden pillanatban varázslatos a Pilisi-medence látványa.

Somorjai Ede
Somorjai Ede
Somorjai Ede
Somorjai Ede
Somorjai Ede
Somorjai Ede
Somorjai Ede
Somorjai Ede

A mézontófű vagy más néven facélia világoslila színű egynyári dísz- és haszonnövény. Felhasználják zöldtrágyának, méhlegelőnek, takarmánynak, dísznövénynek és nagy területen folyik vetőmag előállítása is.

Világoslila vagy liláskék virágai május végétől augusztus végéig nyílnak, hosszú virágzásának hála, kiváló mézelő növény, a méhek nagyon szeretik.

Kiskertben is érdemes ültetni, hiszen kiváló hatással van a talajra, hiszen főgyökere mélyre hatol a talajba, ezáltal lazítja azt. A kártevőket is gyéríti. Házi dísznövényként áprilistól június elejéig érdemes elvetni, nem csak a virágágyásokba, hanem a veteményesekbe is. Igazi dísze a kiskertnek, és a méheknek is paradicsom.

Kapcsolódó
Beporzó hadművelettel segítették a méheket Szegeden
A városban tíz helyszínen alakítottak ki vadvirágos méhlegelőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik