Virágzó vidékünk

Uniós oltalmat kaphat a jászsági szarvasgomba

mti/mészáros jános
mti/mészáros jános

A jászsági nyári szarvasgombát jó eséllyel bejegyezhetik az Európai Unióban oltalom alatt álló földrajzi jelzésként – írta meg a Szoljon a XIII. Magyar Szarvasgombatermesztés Napjáról írt beszámlójában.

A „vidék fekete aranya” iránt folyamatos a kereslet, hazánk pedig a szarvasgomba-termesztés és a -lelőhelyek szempontjából a kontinens élvonalában jár.

A legnagyobb mennyiségben gyűjtött nyári szarvasgomba (régies nevén trifla – a szerk.) előfordulása a Bükkben, a Jászságban, a Mecsekben és a Dunántúli-középhegységben a legjellemzőbb. A gyűjtők által a szakmai szervezetek felé bejelentett nyári szarvas­gomba mennyisége évente átlagosan négy-hat tonna

– mondta el a jászszentandrási eseményen Nagy István, az agrártárca vezetője.

A „Jászsági nyári szarvas­gomba” 2016-ban pályázati úton elnyerte a minisztérium HÍR-, azaz a Hagyományok–Ízek–Régiók védjegy használati jogát.

Nevében a földrajzi jelzés a nyári szarvasgombafaj meghatározott jászsági településeken gyűjtött változatát jelöli.

A következő évben benyújtották a Jászsági nyári szarvasgomba földrajzi árujelzőként történő uniós oltalma iránti kérelmüket.

Jó eséllyel, várhatóan ősszel bejegyezhetik az Európai Unióban oltalom alatt álló földrajzi jelzésként, ami a jövőben komoly gazdasági előnyt jelenthet a termelők számára, hiszen növeli a termék értékét.

Kapcsolódó
Négy és fél kilós gombát találtak Seregélyes határában
Régen bukkantak ilyen nagy pöfetegre az országban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik