Virágzó vidékünk

Nagyszabású rendezvénnyel ünneplik a lótuszvirágokat Szegeden

Pixabay.com
Pixabay.com
Igazi távol-keleti hangulatot ígérnek a szervezők.

XIV. alkalommal rendezik meg Szegeden a Lótusznapokat, a szegedi Füvészkert ékessége, az indiai lótusz virágzásának tiszteletére. Ebből az alkalomból július 24-én és 25-én igazi távol-keleti hangulatot idéznek meg a szervezők a Szegedi Füvészkertbe, zenével, tánccal, ízekkel és illatokkal.

Kapcsolódó
Damaszkuszi rózsák, középkori gyógynövények és Costa Rica lepkéi között sétálhatunk Szegeden
A Szegedi Füvészkertben június hónapban virágzik először a virágok királynője, a rózsa, melynek jelenleg mind a 150 fajtája virágzik.

Az eseményre ellátogatók megcsodálhatják a páratlan gyönyörűséggel viruló lótuszos tavat, mely a japán kertnek is része. Közép-Európa legnagyobb állománya található itt, mely ilyenkor virágzik teljes pompájában.

Az állomány csaknem egyidős a botanikus kerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre.

Szeged Tudományegyetem Füvészkert/Facebook

A lótuszvirág őshazája Délkelet-Ázsia és Ausztrália, a legenda szerint ez a növény adott életet Buddhának.

Az idei esemény a csodás környezet mellett számos programmal várja a látogatókat. A növények szerelmesei Ázsia növényvilágával a Lótusz túrán ismerkedhetnek meg, japán növényvilága pedig egy különálló séta keretében kap kitüntetett figyelmet.

A kínai kultúra szerelmeseinek a Konfuciusz Intézet standját, a kalligráfiát, a kínai teázást, valamint a tai chi, chi kung, mediball és kung fu bemutatókat ajánlanak, de a Japán stílust és az indiai kultúrát kedvelők is találnak maguknak programot. A Magyar Origami Kör jóvoltából a rózsakert ismét origami kiállításnak és kézműveskedésnek ad otthont.

Szeged Tudományegyetem Füvészkert/Facebook

Az idei év újdonságot is tartogat: a Han You Alapítvány jóvoltából Korea kultúrája és művészete is bemutatkozik a színpadon. Az érdeklődők megismerkedhetnek a tradicionális koreai zenével, tánccal és ruhaviselettel, valamint a koreai teaszertartásba is bepillantást nyerhetnek.
Részletes program megtekinthető a lotusznapok.hu oldalon.

Kapcsolódó
Íme a világ legszebb kertjei, melyekben több tízezer növény pompázik
A legtöbb kert egyedi és rendkívül értékes.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik