Virágzó vidékünk

Békalencsétől mentik a Hortobágy-Berettyó hajózóágát

facebook/Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
facebook/Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége
A tisztulás rövid időn belül a Hármas-Körösben is éreztette hatását.

Uszadékfogót helyeztek üzembe a napokban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei a Hortobágy-Berettyó hajózóágában az Árvízkapunál.

Kapcsolódó
Szeméttérkép készül a Tiszáról
Önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók segítségével mérik fel a PET Kupa szakemberei a műanyagszennyezés gócpontjait a Tisza teljes hosszában.

A berendezés az első tapasztalatok szerint sikeresen tartóztatja fel a mindeddig nagy mennyiségben a Hármas-Körösbe folyamatosan besodródó vízinövényzetet, a “tisztulás” rövid idő alatt már a Hármas-Körös alsóvízi környezetében is érezteti hatását.

facebook/Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

Az uszadékfogó mögött mintegy 30-35 méteren feltorlódott vízinövényzetet a későbbiekben folyamatosan kiemelik, szikkasztják, majd elszállítják.

A  Hortobágy-Berettyó folyón  levonuló nagy mennyiségű úszó vízinövényzet – elsősorban békalencse – vízminőségi problémát okoz és akadályozza a Hortobágy-Berettyó és a Hármas-Körös hajózhatóságát. Igazgatóságunk a Hortobágy-Berettyó torkolatánál, a 0+030 tkm-ben lévő Árvízkapu vízminőségvédelmi kárelhárítási helynél merülőfalat telepít, és az itt felgyülemlő növényzetet eltávolítja. A kárelhárítás időszakában a Hortobágy-Berettyó hajózóága nem hajózható

– tájékoztatott weboldalán Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Kapcsolódó
Két tonna törpeharcsát szedtek ki a Körösökből
Évről-évre gyérítik a túlszaporodott állományt.
Olvasói sztorik