Virágzó vidékünk

Uszályok állják útját a szemétnek a Felső-Tiszán

Már az első napján több mint 200 köbméter szemetet szedett ki a Tiszából a hajókból és munkagépekből álló vízi hulladékmentesítő berendezés.

A Tisza medrét részlegesen hajókkal zárták le és a part felé terelik a folyón érkező hulladékot, ahol munkagépekkel szedik azt ki. A berendezést  hulladékmentesítő munkagépláncnak nevezték el, melyet nemrég állított hadrendbe az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Hatalmas szeméthalom várja a Tisza áradását Kárpátalján
Kárpátalján gigantikus méretű, műanyagokat tartalmazó szeméthegy tornyosul, ami körülbelül 300 méter hosszan és több emeletnyi magasan terül el.

A társaság szóvivője, Siklós Gabriella az MTI-vel azt közölte, hogy a csapadékos időjárás következtében megemelkedett vízszint jelentős mennyiségű hulladékot sodort a folyó hazai szakaszára, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hétfőn III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az élesben most először alkalmazott berendezés első napján, február 4-én több mint 200 köbméter, mintegy 60 tonna vegyes PET- és kommunális hulladékot fogott fel és mindaddig dolgozik a szakaszon, amíg a PET-palackkal kevert uszadékot észlelik a Felső-Tiszán – tette hozzá.

Emlékeztetett: 2004-től rendszeres a külföldi eredetű kommunális hulladékszennyezés a Felső-Tisza-vidék folyóin, elsősorban a Tisza Ukrajna alatti szakaszán, mivel a hullámtéren illegálisan elhelyezett szemetet a kisebb árhullámok is képesek magukkal sodorni.

Tizenhét saját készítésű hajóval szedik a szemetet a Tiszán
A kihalászott műanyag palackokat feldolgozzák és újrahasznosítják.

A szennyezés intenzitását a szakemberek az adott szelvényen percenként áthaladó palackok számával határozzák meg: az elmúlt 15 év alatt 40 esetben volt 50 palack/perces – vagy azt meghaladó – intenzitású szennyezés a Tiszán, a csúcsérték pedig eléri a 300-500 palack/percet is – ismertette.

Az árvízről árvízre halmozódó műanyag és más szemét nemcsak szennyezi a természeti értékekben gazdag tiszai tájat, de rontja a turisztikai lehetőségeket is – fűzte hozzá.

800 tonna szeméttől szabadítják meg a Tiszát Kiskörénél
Az uszadékmező felülete eléri a 17 ezer négyzetmétert.

A technológiai géplánc kiegészítéseként három lánctalpas, egy gumikerekes kotrót, egy homlokrakodót, valamint tíz hulladékszállító konténert és a szemét szállításához és feldolgozásához szükséges egyéb gépeket egyaránt beszerzett az OVF.

Kiemelt fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik