Virágzó vidékünk

Mintaerdőt ültettek a Viharsarokban

Herczeg Tamás/Facebook
Herczeg Tamás/Facebook
A kampány ideje alatt összesen 3000 fa ültetéséhez elegendő kupont adtak el.

Közös akciót indított az OMV Hungária Kft. és az Országos Erdészeti Egyesület „Ültessünk együtt fát egy fenntartható jövőért!” címmel. Békéscsaba-Kisréten el is kezdődött a háromezer fa ültetése, melyekből idővel erdő lesz, írta meg a beol.hu.

A kampány ideje alatt összesen 3000 fa ültetéséhez elegendő kupont adtak el a kutakon, amely 3 millió forintnyi összegnek felel meg. Az így befolyt támogatást az Országos Erdészeti Egyesület végül a Hatvanezer Fa Egyesületnek ítélte oda, akik az első csemetéket már el is ültették a békéscsabai Kisréten.

Kapcsolódó
12 ezer fát ültettek el az ország kistelepülésein
A program célja, hogy az ország területének 27 százalékát fával, erdővel borított térségek tegyék ki.

A békési megyeszékhely mellett úgynevezett keménylombos állományt ültetnek, amelyben többek között a magyar kőris, korai juhar, nagylevelű hárs, mezei szil és vadkörte is megtalálható. Ezek a fafajták őshonosak, és jó megújuló képességgel rendelkeznek. A változatos fajösszetételnek köszönhetően minden adott ahhoz, hogy néhány év múlva egy sokszínű, tájba illeszkedő életközösséggé, mintaerdővé fejlődjön az új telepítés, ami a Garabonciás Erdő nevet kapta.

A fák ültetése mellett a nevelési, ápolási tevékenységeket is a Hatvanezer Fa Egyesület végzi majd a helyi közösségek bevonásával és erdész szakmai irányítás mellett

Békés megye Magyarország legkisebb erdősültséggel rendelkező régiója. Ez a tény, valamint a helyi közösségek elhivatottsága és az erdők iránt érzett elkötelezettsége ösztönzött minket arra, hogy ebben a térségben keressük meg az elültetendő facsemeték megfelelő helyét. Bár az elmúlt években szerencsére folyamatosan gyarapodtak a fával borított területek hazánkban, ezt a tendenciát a továbbiakban is folytatni kell

– mutatott rá Elmer Tamás, az Országos Erdészeti Egyesület Főtitkára.

A fásítási akció év végéig tart.

Kapcsolódó
Van egy ország, ahol fát ültetnek a koronavírus miatt munkanélkülivé vált emberek
Nagy löketett kapott Pakisztán ambiciózus faültetési projektje.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik